22 Ekim 2012 Pazartesi

22 Ekim 2012


Günaydın Arkadaşlar !
Herkese bol ve hayırlı kazançlar…

Altın, geçmiş yazılarımıza da bakarsak çıkış trendinin döneceği yer olarak 1727 yi belirtmiştik.. Eğer altın ons 1727 usd aşağısında kalırsa 1720-1797 olan trend yerini.. 1662 – 1749 aralığına çekecektir.. (1727 usd nin alttan desteği ise 1722 dir)… Altın 1749-62 de tutunamaz ise 1742 de kırılması durumunda orta dereceli satışlar ile buralara kadar geldi..

Hem 1742 nin kırılması; hem 1757-62 yi geçememesi hem de Euro/usd nin yukarılarda olması satış yiyeceğine işaret olan altın AB liderler zirvesinde aradığını bulamayınca satış ile karşılaştı.. İşbu sebeple ekonomi takvimi ve  önemli gördüğümüz gündemleri de paylaşmamız bu yüzden.. Haber ya da veri teyidi olmadan satış ya da alışa tepki vermiyor piyasalar.. Lütfen arada günün önemli gelişmelerini yada haftanın önemli görülen ekonomik aktivitilerine herzaman dikkat edin.. yoksa bu altın ya da paranın neden çıktığı ya da düştüğünü kesdiremeden sadecedüşen rakama bakarak aaa biz ne bekliyorduk neler olmuş diye hayıflanır kalırız.. Unutmayın piyasa rakamları şans topu misali düğmeye basılarak oluşmuyor.. Rakamlara ekonomi ve politika yapıcılar, ekonomi ve siyasi gelişmeler, spekülatörler etki etmektedir…
İşbu sebeple Mesela Cuma günki gelişmede Siz aslında AB Liderler zirvesinde Merkel’in takıldığı tutuma ve sözlerine kızın..  Ve şunu da unutmayın ne kadar çabalarsanız çabalayın BEN İSTEDİĞİME MAL MÜLK VERİRİM diyenin dediğinin ötesinde bir şey olmuyor…

Dolar’da 1,8056 yı dikkatinizi çekerken kırması halinde hızla kaymasını beklediğimiz yer 1,7920 dir.. İşte dolar da toplamaya başlayacağımız aralık  1,7880-1.7920 olarak değerlendirebiliriz.. Düşüşlerde almaya devam ederek..  Değerli Arkadaşlar ! dolar görüldüğü gibi 1,85-87 lere uzanmadı hemen… TCMB faiz kararından da umduğunu bulamadı.. Ayrıca Kurban Bayramı nakit ihtiyacından dolayı döviz bozulmaları da sık rastlanan bir olay .. Diğer taraftan uzun kurban bayramı arasında pozisyon kapatmaları da yaşandığı bir gerçek..

Gümüş 32,10 üzerinde duramazsa sırasıyla 31,60 ve 30,70 var.. Gümüş te aşağı kırılmalarda daha sert hareketler gözlemleneceği aşikar.. Gümüş için gören gözler, okuduğunu anlayan beyinler bileceklerdir ki ilk başta 32,20 lere kadar çekileceğini paylaşmış idik.. Şimdi oraları görmüş bulunmaktayız… Toplanmaya artık gümüş te başlanabilir.. Düştükçe almaya devam edilerek..

Unutmayın hem altın hem gümüş olası bir kötü haberde yönün aşağı olduğunu unutmayınız..  Olası geri dönüşlerde baka kalmayasınız diye buralardan toplanabilir diyoruz… Yoksa %100 al çıkacak şekliyle yorumlayanlar hata ederler..

Ayrıca değerli arkadaşlar altın ne 1530 tarafını ne de 2000 tarafında ki yolu kapamış değil… Yani artık 1530 olmaz diyenlerde ya da artık 2000 olmaz diyenlerde yanılabileceklerdir.. İşbu sebeple net tavan  ya da taban rakamı yok ve olamaz altında..

Özetle 1722-27 üzerinde duracak olan altın 1797 e;
1722 kırıldığında eğer 1697 tutunamaz ise 1662ye gidecek yoldadır…

Gram altın bazında toplanmaya başlanıp düştükçe toplamaya devam.. çıkışlarda kar cebe konulmak şartıyla…

Gene büyük harfler ile yazayım  ALTIN SATIŞ BÖLGELERİNDE.. Alıp almamak keyfinize ve insiyatifinize..  Ya beklersiniz sonuna kadar satış dalgasının bitmesini bu dalga artık 1720 mi olur; 1697 mi; 1662 mi; 1614 mü; 1586 mı …. Satış dalgası bitmeden desteğin neresi olduğunu veremeyiz.. sadece bu satırı uzatır durururuz…  Lakin her satış dalgası arada alımlar ile karşılaşacaktır.. İşte bu allımlar bir habere denk gelirse güçlü olacağından mesela 1720 kırılamzsa tıoplanan altınlar 1780 lere doğru çıkarırsa altını bu seferde ya biz 1600 leri bekliyorduk aldı başını gitti bu der ve 1780 lerde binerseniz trene o zaman da indiriveriler sizi.. 1780 den 1600 lü rakamları görüverirsiniz bu sefer.. Her zaman yapılan en büyük hata bu zaten…


Bazı kafalar 1790 dan 1840 olacakmış diye alıyor hevesle de 1727-42 alacağı rakamlardan 50-60 usd gerilemişken aldığında çatıyor sağa sola .. Gram arttırdığını bile düşünmeden…
Parça parça alım yapı karı görünce kaçarak; düşüşlerde toplamaya devam ederek yolunuza devam edin…

Şu şartlar da 1750 üstü ons da; gram da 103 üstü ( bize kalırsa düz rakam 100 tl üstü alımları sakıncalı görüyoruz);
 Dolar da 1,8080 üstü alımları; gümüşte 2 TL ye yakın seviyeleri ons açısında 33,80 üstünü sakıncalı görüyoruz alımları..

En güzel günler ve hayırlı kazançlar Sizler ile olsun..

@ekonturk

38 yorum:

  1. günaydın Ümit bey,

    sizi yaklaşık 2 aydır takip ediyorum hatırlamazsınız belki forex te işlem yapıyorum.. sonuç olarak zarardayım tahmin edeceğiniz gibi ancak zararın çoğunu sizden önce yaptım zaten... sizi takip ettim edeli zararım düştü...ve çok şey öğrendim... en azından ana paramı koruyabiliyorum... şöyle ki mesela sizin yorumlarınızı okudum okuyalı altından gittikçe uzaklaştım ve otomatik olarak zarar düştü :D arada altına girdim ve diğerlerinden elde ettiğim karı hep altına verdim :)) neyse uzun lafın kısası çok teşekkür ederim yorumlarınızı okumaya devam ediyorum .....(LEVENT)

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Ümit Bey sizce altın düşmeye devam edecekmi 95.55 den stmıştım. tekrar alırsam zarar edecem. Bir türlü durumu düzeltemiyorum. O kadar çıkmazdayım ki. Yaptığım bütün hamleler yanlış oluyor. Alım yapıyorum fiat düşüyor. satış yapıyorum fiat yükseliyor. Sattığım fiata yerine koyamıyorum. Zaten ilk alılarım 106 idi hem gramımda her geçen gün azalıyor. Ortalama fiatı düşüreyim diye uğraştıkça dibi boyluyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Allah sizdende razı olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ümit bey bu arada dolar/yen şuanda iyi gidiyo... daha çıkar mı? yoksa az miktar karı alıp çıkayım mı? yani daha alttan tekrar toplama fırsatımız olurmu? bi yorumunuz varmı acaba? LEVENT

    YanıtlaSil
  4. Ümit Bey, öncelikle yorumunuz için elinize, gönlünüze sağlık.
    Elinde altın olanlar ne yapsın?
    Maalesef ihmal sonucu %50 altında kaldım, çıkamadım.
    Ortalama 1750 Onstan alınan altınları gram TL olarak satıp,
    aşağılardan yerine koyarak zararı azaltabilir miyim?,
    Yani 1730 ons geçilemezse satıp,
    1720 onsun altına düşmesini mi bekliyeyim?selamlar

    YanıtlaSil
  5. Sayın sıd !
    Dolar cephesinden baktığımızda aldığımız da sattığımız da dolar-tl kuru nasılmıştı? Ona göre yeni bir strateji izlemek gerek... Çünkü dolar gene aşağılara bakıyor.. Altın cephesinde ki zararımızı Levent Bey'in yaptğı gibi diğer enstumanlarda deneyerek oradan alabilceğimiz karları altın zararını indirme adına kullanabiliriz..
    Ayrıca parça parça al ya sa satlar ile zararımızı minimize edebiliriz..
    alış ya da satış yaparken teknik bilmeden bile sadece son birkaç aylık duruma göre bile değerlendirebiliriz.. bu bize yol gösterecektir.. Mesela 1750 üstünde duran altın aslında sona ayların en yükseğinde idi.. Ayrıca eylülden agustos sonundan beri rakamsal olarak 1585 ten 1790 lara kadar satış yemeyen altın var idi.. bu durumlarda alım sakıncalı görülebilirdi...
    Şimdi umarım mantık anlaşılıyordur..
    Ben çıkan malı almaktansa düşerken alım yapılmalı görüşündeyim..
    sadece yorum farkı..
    bunlarda Size inşallah ışık tutar ve en doğru yolu görmenize yardımcı olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar cephesinden baktığımızda aldığımız da sattığımız da dolar-tl kuru nasılmıştı? derken altın alıp sattığım anki değerlermi yoksa dolar içinmi sorunuz.

      Sil
    2. evet siz altın aldığınız da dolar ne kadarmıştı.. ne kadar dolar ediyormuş o zamanlar şimdi ne kadar.. kurları sormuştum..
      mesela o zamanlar dolar kuru 1,85 ti diyelim örnek olsun diye şimdi 1,80 ise TL varlıklar belki TL bazından düşüşk görülebilir ama dolar cephesinde fazla dolar alarak dolar miktarı artmış olur.. eğer ki dolar-tl çıkarsa bu sefer bu fazla dolarlar ile daha çok kar elde ederken gram zararlarımızı da bir parça azaltırız

      Sil
    3. Teşekkür ederim hocam hemen bakıcam.

      Sil
    4. üstadım o kadar parça parça alım satım yaptım ki işin içinden çıkamıyorum.

      Sil
  6. Ümit bey kasım ayının başlarında not artırımı gelir yada görünüm değişirse bankadan 1.80 den aldığımız dolardan pişman olurmuyuz.1725-30 lu fiyatlardan bir parça altın alınırmı?teşekkürler .☻ şahin

    YanıtlaSil
  7. Levent Bey !
    Size öncelikle şu bilgiyi vereyim belki yardımcı olur..
    Dolar/yen paritesi de altın/ons paritesi ile ters orantılı hareket eder... ( %80 ne yakın)...
    Benim stilimini bilmektesiniz kar eğer tatminkar ise parça parça çıkış yaparım tüm karlarımı aldıktan sonra yenmi olur altın mı olur dolar mı artık en ucuz ne ise o tarafa geçer bu sefer de o kulvarda kar için alım yapıp çıkışını beklerim ..

    YanıtlaSil
  8. Sayın akaraca!
    öncelikle pişmanlığa gerek yok.. hata bile olsa..
    ayrıca en az %20 altın uzun soluklu herdaim kasada olmalı bunu da unutmayalım..

    Size sat diyebilmek için 1714-22 aralığını kırması gerek.. Düz rakam 1710 kırıldığında ancak sizin satmanız icab eder bir risk ile.. Çünkü 1710 aşağı kırılmadıkça 1722-1797 trendi çalışacak demektir.. 1722-1797 arasında sizin 1750 de olduğu için satış yapmmanız bu sebeple öneririlebilir..
    Ancak 1710 kırıldığında 1685-1749 trendi oluşacak ki Sizin rakam dikkat edersiniz bu trendin en tepesi işte bu durumda yani 1710 kırınca sat düşünce al ki bu trend oluşursa al yerine koy sat yaparak kar elde edilebilsin..
    umarım mantık anlaşılmıştır..

    YanıtlaSil
  9. Şahin Bey !
    Dolar sene bitmeden gene aldığınız seviyenin üstüne çıkarak kar bıraktıracaktır... Not arttırımı zaten fiyatlanıyor bunu bilelim..
    1725- 32 arası ilk alım bölgelerimizden biridir.. Lakin önce 1722 aşağı çalışıp çalışmayacağına bakacağız.. Kırarsa zaten güzel alım yerlerine götürecektir bizi..
    Lakin kıramazsa zaten 1727-32 aralığına girerek aşağı 1720 desteğini kıramadım 1749 denemesine gidiyorum için sinyal vermiş olacaktır...
    Destek ve çalışmazda sağlamasını görmek gibi düşünün 1725-32 aralığını..
    umarım mantık anlaşılmıştır..
    Ayrıca dolardan neden pişmanlık duyasınız..
    altın ons düştükçe doları olanlar karda demektir.. Çünkü daha fazla gram altın alacakalr demektir.. buradan da bakını olaya

    YanıtlaSil
  10. sterlin (gbp) sizce daha aşağılara gider mi? 2012 ağustos'ta 2,76 tl'leri görmüştü. o zaman daha düşer beklentisiyle alış yapamamıştık. şimdi 2,9180'lerden 2,88-2,87 tl civarına indi. daha bekleyelim mi alış için?

    YanıtlaSil
  11. ayrıca euro / usd paritesi 1,30 aşağısına kırmadığı sürece altın ve emtia satış yemeyebilir..
    parite eğer 1,30 aşağısına sarkar ve saatlik kapanış yaparsa orta dereceli sert satışlar beklenebilir..
    artı parantez aklımızda olsun diye paylaşmak istedim..

    YanıtlaSil
  12. Japon dış ticaret açığı, özellikle ihracatın düşüyor olması, Japon merkez bankasının yaptığı parasal genişlemeler ve AB de ki olumsuz gelişemler Japon yenini düşürücü etkenler arasındadır..

    YanıtlaSil
  13. Sterlin eğer 2,8890-2,90 tl aralığına kendini atamaz ve yukarıda tutunamaz ise düşüşlerini sürdürecektir.. şu an 2,88 lerde lakin almaya kalkarsak 2,89 larda felan verecektir bankalar alış rakamımız direnç rakamlarına yakın... bu durumda bu riske girmek yerine en azından onla eş hareket eden dolar-tl vb düşünülebilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sterlin dolardan bağımsız da hareket edebiliyor gibi. mesela ikisi de 6 ağustos 2012 de dip yapmış. ama usd 30 ağustos'ta %2,88 kârdan dönmüş. gbp ise çıkışını 17 eylül'e dek sürdürmüş ve %5,44 kâr bırakmış.

      http://www.forexprostr.com/currencies/usd-try
      http://www.forexprostr.com/currencies/gbp-try

      bu adreslerde grafiklerde 1D seçeneği işaretlenince bu veriler karşıma çıkıyor.

      yanılıyor muyum?

      Sil
    2. hayır yanılmıyorsunuz..
      haklısınız da?
      doğru orantılı olmasını ikisi de aynı gün sonlanacak ya da aynı oranda kazandıracak şekliyle düşünmeyelim sadece..
      sterlin euro gibi daha büyük adımlar ile ilerler ya da geri çekilir.. makası da bu paralarda doalr giib 1 puan değil 2 puana yakın olması da bu yuzdendir bankalarda...
      sadece para ile oynayanlara usd mi gbp mi derseniz gbp deriz lakin emtia cephesine geçiş vb açısından usd daha mantıklı...
      arada usd/gbp paritesine de bakalım hızlı hareket eden kurlardan biridir de..

      Sil
  14. ya da beklemeye pür dikkat devam edilebilir..

    YanıtlaSil
  15. Ümit bey sizi ilgiyle takip ediyorum... ben gramcıyım.. 102.8 den sattığım altınları geri toplamaya başlayayım mı? Bayram da acaba ne olur... Bayram öncesi alsam mı kararsızım... Fikirlerinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
  16. sayın ilh !
    öncelikle hepimiz de biliyoruz ki bu hfata çarşamba FED toplantısı var.. Faiz ve para politikaları kararı ve başkan konuşması var.. Karar açıklandığı saatlerde bizler kurban bayramı tatilinde olacağımızda işlem yapamayacağız..
    Eğer %100 Tl de iseniz ve 102,80 lede sattığınız altınları şu an da yerine koyduğunuzda daha çok altın elde ediyorsunuz... yani gram açısından arttırmakla karı başka cepheden cepe atıyorsunuz...
    ihtiyacınız olmayan paradan yatırım yaptığınızı düşünerek ve uzun tatil sürecinde işlem yapamacak olmamızdan ve bu tatil de önemli açıklamalar da yapılacaksa bir parça alım yapılabilir.. Çıkarsa tatil dönüşü bu parçaları satacaksınız..
    düşmesi durumunda ise ortalamayı düşürmek adına parça parça alımlara devam edeceksiniz..
    normal durum altının düşüşünden yana lakin FED ile birlikte supriz gelişme olurda yükselmeye yol bulursa o zaman alım için şansımız olmayacak .tatildeyiz çünkü.. bu mantık açısından bakarak parça alım uygun görülebilir dediğimiz lütfen unutmayınız...

    YanıtlaSil
  17. altın başta olmak üzere emtialarda
    eylül çıkış;
    ekim düşüş paylaşımlarınız hatırınızdadır..
    kasım ise gene bir çıkış beklentisine girilebilir..

    YanıtlaSil
  18. ümit bey amerikada seçimler yaklaşıyor.fed in bunu dikkate alarak konuşacağını düşünürsek, işler iyiye gidiyor tarzında bir konuşma yaparsa bunun altın ve dolara etkisi nasıl olur.birde seçime giren hükümetlerin güçlü görünmek için doları güçlü tuttuklarını duymuştum.dolar şimdi güçlümü seçimden sonra zayıflarmı? şahin

    YanıtlaSil
  19. Şahin Bey !
    hem FED hem de ABD istatistik kurumları son haftalarda hep zaten ABD ekonomisinin lehine veriler açıklamıyorlar mı?
    bu hatırlatmanın ardından Sizin senaryonuza gelecek olursak,
    yani FED işler iyiye gidiyor tarzında bir konuşma yaparsa bu altın onsun düşüşüne sebep olacaktır. Dolayısıyla dolarda dünya da yükselişine neden olacak...
    Seçime giderken her banka mevcut hükümeti korumak zorundadır.. Bunun tam tersi şu olur seçimde eğer hükümetin değişeceğine tam inanıyorsa muhalefetin yeni dönemin iktidar olacağından emin olduğu için muhalefet lehine işler yapar.. Bankaların mevcut hükümetle iyi geçinmeleri her ikisinin de hayrınadır..

    Şimdi dolar güçlü mü sorusuna gelirsek ABD ve dünya açısından.. Evet daha güçlü... Ama düşüyor diyorsunuz? Evet ama olması gereken gibi düşmüyor ya da şöyle diyelim olmasıa gereken yerin yükseğinde... Düşünün çakma da olsa bir Q^3 yani parasal genişlemeye gitti FED, ama dolar çoğu para karşısında ezilmedi tam anlamıyla.. Oysa parasal genişleme olduğunda doların diplere vurması gerekiyordu olmadı.. İşte bu yuzden dolar güçlü hala.. Ve güçlü olması için Bizden tutun çoğu ülkeye ya parasal genişlemeye ya da faiz indirimine zorladı... Çoğu ülke de yaptı zaten.. Böylece dolar ezilmedi.. kuvvetli durdu..

    Seçim de Obama seçilirse mevcut hükümet olduğundan fazla değişim olmayabilir.. Lakin Romney seçilirse bu belirsiz işte adamın ne yapacağı ne edeceği belirsiz.. Bu biraz piyasaları daha fazla hareketlendirebilir.. Birinin politikası belli:; diğeri kapallı bir bilmece.. bu mantık lütfen anlaşılsın...
    Ayrıca seçimden sonra Suriye başta olmak üzere birçok konuyu ABD karara bağlayacak... özellikle cumhuriyetçileir seçilirse bunlar savaş ekonomisini ce silahı seven gruplar.. ortam sertleşebilir..

    YanıtlaSil
  20. ons 1722-1727 arasında gidip geliyor. sizce kısa vadede, hangi yöne doğru hareket edecektir ümit bey. önsezileriniz size ne diyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bolinger bantlarını takip edebilirsiniz

      Sil
    2. bollinger bant okumayı beceremiyoruz ki :(

      Sil
    3. bazı uzmanlar şöyle diyor:
      "1.720 usd/ons 50 günlük hareketli ortalama seviyesi destek olarak gözüküyor. 3-4 haftalık süreçte 1.660 usd/ons 200 günlük seviyesine kadar geri çekilme söz konusu olabilir.”

      Sil
    4. 100 ve 200 günlük ortalamalar kesişti

      Sil
  21. kanada'da faiz indirimi kararı kanada dolarına nasıl yansır saizce?

    YanıtlaSil
  22. Herzaman şunu unutmayalım ki..
    faizi indirilen para değer kaybeder...
    ya öncesinde fiyatlanarak ya da sonrasında.. bundan sonra normal yeni halini trendini alır..
    iş bu sebeple kanada dolarında faiz indirimi olacak beklentisi varsa ; bu beklenti ile kanada doalrının çıkacağı hayal edilip çıkınca yani gerçek olunca karı cebe atmak gerekir..

    YanıtlaSil
  23. ümit bey altında 100 ve 200 günlük ortalamanın kesişmesi önem arzedermi.50 günlük ortalama çabuk kırılırmı .teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. kesişmesi şu şekilde önem arzeder... 200 günlük ortalama 100 günlük ile kesiştiğinde aşağısında kalırsa bu güçlü bi satış gelebileceğine işarettir..
    50 günlük ortalama çabuk kırılması gelebilecek satışların gücüne bağlıdır..
    Ama 50 günlük ortalama zaten yukarıda da arkadaşımızın belirttiği gibi belli bir zamana gerek var.. (1 ila 5 hafta arasında değişmekte)..
    bizde o zaman paylaşalım ortalama rakamlarını
    50 günlük ortalama : 1720-1742
    100 günlük ortalama: 1672 - 1697
    200 günlük ortalama : 1650 - 1677

    YanıtlaSil
  25. YAPI KREDİ DEN güney afrika RAND ı alınabiliyor , internet şubesi hesabı açtırdık aldık 3500 liraya 16730 GÜNEY AFRİKA RAND I aldık . çok düşük şimdi .yatırım yapmak isteyenlere tavsiye ederiz

    YanıtlaSil
  26. Selamlar sayın ekonturk size sormak istediğim bişrşey vardı;
    "New York Emtia Borsası’nın Comex bölümünde el değiştiren sözleşme sayıları, Emtia Sözleşmeleri Borsa Komisyonu tarafından haftalık olarak yayınlanıyor. Söz konusu verilerde, ticarilerin ve spekülatörlerin pozisyonları ayrı ayrı bildiriliyor. Komisyonun yayınladığı son rapor, 9 Ekim ile son bulan haftaya ait. Rapor, spekülatörlerin altın pozisyonlarının 14 Ağustos’a kıyasla iki kat artarak 244.295 sözleşme seviyesine ulaştığını gösteriyor."(sağlam altın haberi) biz bu verilere nereden ulaşabiliriz, açıklanan raporlara comex e girdiğimde herhangi bir yerden bulamıyorum sizin bununla alakalı bir bilginiz varmı acaba bizi yönlendireceğiniz? teşekkürler

    YanıtlaSil