3 Ekim 2012 Çarşamba

Altında yeni zirveler gelir mi?


1.782 $/ons ile Şubat’tan bu yana en yüksek seviyelerini test eden altın fiyatlarının tarihi zirve seviyeleri olan ve Eylül 2011’de test edilen  1.921 $’ı görüp görmeyeceği merak konusu.

Altın Mayıs ayında gördüğü 1.525 $ seviyelerine göre yaklaşık yüzde 15 değerlenmiş durumda olan altını destekleyen faktörler:

1. Parasal genişleme: Son bir ayda ABD, Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları yeni varlık alım programları açıklarken, Çin Merkez Bankası da faiz indirimine giderek parasal genişlemeyi sürdürdüler. Özellikle Fed’in 3. Tur parasal genişlemeyle ucu açık aylık 40 milyar $’lık alım programı, altının hızlı yükselişindeki temel etken oldu.

2. Carry-Trade: Parasal genişleme ile birlikte faizlerin tarihi düşük seviyelere düşmesi ve bu seviyelerin kalıcı olacağının taahhüt edilmesi sonucunda yatırımcıların çok ucuz maliyetle borçlanarak altın gibi değerli metallere yatırım yapması daha kolay hale geldi.

3. Yüksek getiri arayışı: Varlık alım programlarının açıklanmasının ardından Almanya, ABD ve Japonya gibi ülkelerin devlet tahvil getirilerinin %0’a yaklaşması yatırımcıları getiri arayışına iterken, bu durum altına olan talebi artırdı.

4. Jeopolitik risklere karşı güvenli liman: Altın, başta İran-İsrail tansiyonu olmak üzere Ortadoğu’daki ve Uzakdoğu’da Çin-Japonya arasındaki jeopolitik risklere karşı önemli bir güvenli liman olarak talep görüyor.

5. Global krizin artçı etkilerine karşı güvenli liman: ABD’nin 2008 finansal krizinin başlamasının ardından 4 ve Euro bölgesi borç krizinin 2010’da Yunanistan ile başlamasının ardından 2,5 yıl geçmesine rağmen her iki kriz de hala tam olarak geride kalmadığı gibi artçı etkileri sürüyor. ABD’nin mali uçurumu ve/veya AB’de kurtarma paketleri konusunda bir görüş ayrılığı meydana gelmesi gibi potansiyel belirsizliklere ve artçı etkilere karşı altın bir güvenli liman olarak talep görmeyi sürdürüyor.

6. Enflasyon endişeleri: Her ne kadar şu anda hem ABD (%1,7) hem de Euro Bölgesi (%2,7) gibi gelişmiş ekonomilerde enflasyon çok düşük seviyelerde olsa da, açıklanan parasal genişleme programlarının orta-uzun vadede enflasyon riskini getirebileceğine ilişkin öngörülerle de altın, önemli bir korunma aracı olarak talep görüyor.

7. Teknik göstergeler: Teknik analiz teorisinde 50 günlük hareketli ortalamanın (HO) 200 günlük ortalamayı yukarı yönlü kesmesi şeklinde açıklanan altın kesişme (golden-cross) yükselişin devam edeceğine işaret eder. Altında bu kesişme gerçekleşti ve altın 50 günlük HO’nun (1.681 $) oldukça üzerinde. Son dönemdeki hızlı yükselişin ardından bazı göstergeler aşırı alıma işaret ederken, bir düzeltme hareketi görülmesi teknik olarak mümkün. Ancak olası bir düzeltme, teknik olarak yükselişin daha sağlam olmasını da sağlayabilir.

Sonuç: Altın fiyatında kısa vadede bir düzeltme hareketi görülebilecek olmakla birlikte uzun vadede fiyatın bir önceki zirvesi olan 1.921 $’ı görmesi mümkün. Bu seviyelerinin aşılması halinde orta ve uzun vadede bir sonraki hedef psikolojik 2.000 $ ve sonrasında ise 1980 yılındaki zirve seviyesinin (850 $) enflasyonla bugüne getirilmesi halinde ortaya çıkan 2.500 $ seviyelerinin görülmesinin mümkün olduğunu değerlendiriyoruz."

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz Raporunda altın ile ilgili beklentilerinden derlemedir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder