27 Mart 2012 Salı

27 mart TCMB toplantısı

Bugün hepiniz biliyorsunuz ki 14:30 da TCMB kararı var..
bizler sizinle her zaman ki gibi karar öncesi neler yapılabilir onu masaya yatıralım.. karar çıktıktan sonra yazmak kolaydır.
karar da faizlerin değişmemesi ve sabit kalması bekleniyor... bu beklenti genel hakim bir konu herkes tarafından. Lakin TCMB nin hükümetin hep baskı kurduğu düşük faiz uygulamasına geçebileceğini unutmamak gerekir. Yani faiz indirimi de gündem de. belki bugün belki 1-2 ay içinde faiz indirimi gelebilir.. bu yuzden olası hukumet baskısına hemen pes edip supriz bir karar gelirse de şaşırmamak gerekir. Faiz arttırılması gibi birşey hiç gündemlerinde yok kimsenin iç ve dış ekonomik gelişmelerde faiz arttırımına gerek gördürmüyor. Zaten tahvil ya da fazi koridorları ile çaktırmadan bir ara faiz arttırdılar da..
Bankanın istisnai günlere başlatması da faizleri ya sabit ya da düşüşü yapacağına işaret ediyor.
Faiz sabit beklentisi hakim iken düşme suprizini de gözden uzak tutmayın..
Eger kara beklenildiği gibi faiz sabit tutarsa merkez; dolar kaldığı yerden yola devam eder.. 1,82 kırış denemesini yapmaya gider...
faiz düşürme olayını neden çok az ihtimalli görüyoruz çünkü doviz kuru ve sepet biraz yukarılarda faizi indirirse dolar ve doviz fırlar ki yüksek petrol cari açık doların önümüz deki dönem 2 ye gitmesine yol açar şu seviye de..
faiz indirimi bu yuzden kur düşükken uygulayabilecekleri bir yol olarak görüyorum..

Sizler de biliyorsunuz sadece faizle sabit, düştü, arttı ile iş bitmiyor merkezin munzam , faiz koridorıu vb gibi bazı farklı estrümanları da var.. Yani mesela TL faizi düşürür ardından munzamları arttırrısa değişen bişey olmaz anlık dalgalanmanın dışında.. bu sebeple sadece tek başlık olarak faiz düştü ya da sabit kaldı haberi bir anlam ifade etmiyor.

şunu akıldan çıkarmayalım TCMB nin işi zor bir taraftan büyüme bir taraftan enflasyon korkusu.. Şu aşamada doların yukarı gitmesini kararı ile değil istisnai gün vb ilan ederek önlemeye çalışacak.
karar ile birlikte dolar kuru 1,79 kırarsa 1,82 ye yolculuğa,
1,78-77 gördüğünüz de ise 1,75 için pozisyon almada fayda var..

fakat şunu unutmayalım merkez bir müddet doları düşüşk yerlerde görmek istiyor.. bu da kendi müdahalesi ile değil piyasa ile oluşsun beklentisi hakim.. bu olursa işi daha d akolaylaşacak fakat buna iç ve dış isterse trader deyin ister siyasiler deyin bazı güçler izin vermiyor.

özetle aşağıda 1,7750-40 tl seviyeleri görüldüğünde ZARAR KES yapılmalı.. yani doları olanlar için 1,75 e gitme yönünde ikaz anlamı şeklidne düşünülür..
1,7940-50 doları olanlar için   bekle çünkü 1,81-82 denemesi gidilecek şeklinde yorumlanacağı gibi nakitte olanlar için al çünkü 1-2 puan kar var şeklinde yorumlanmalıdır.

Not: Asya ve şu saat itibariyle dolar endexi dünya da değer kaybettiğini biliniz.. şu an 79,20 de.. Dün 79,80 lerden buraya geldi..dolar endexinin ortalama hareketlerine baktığımız da 79,30 ve 78,85 aralığı kendine yön bulma açısından kritik bir aralıktır. Haftalık veya günlük kapanışa dikkat edin eğer kapanış 79,30 üzerinde ise kısa vadeli altın ons da düşüş; endeks 78,85 altını gördüğünde ya da yaklaştığında 1,700 ve üstü rakamları ons da rahatlıkla görebileceksiniz..

dolar endexi bu şekilde düşmeye devam eder ve teknik kuru aşağı yönlü kırarsa artı TCMB dışarıda istişare yapar ve dolar endexinin düşeceğini ilk ağızdan teyit ederse bugün faiz indirimi gelirse supriz olarak algılanmamalı.. Çünkü zaten dolar endexi ile dünya da dolar değer kaybederken ben faizleri düşürerek TL dolar kuru fazla ters tepki yapıp çıkmaz seklinde yorumlayabilir..

1 yorum:

  1. ümit hocam riske girmeden satışlarımızı yaptık..çok teşekkürle..alım için hangi aralığı bekleyelim şimdi? tavsiyeniz ne yönde olacaktır?

    YanıtlaSil