19 Nisan 2012 Perşembe

19 nisan: Yoksa Azıcık Q3 mü yolda


Günaydın Arkadaşlar !

Dünkü, PPK kararlarına ilişkin olarak yapılan açıklama, enflasyon görünümü dışında geçen ay yapılan açıklamaya büyük ölçüde benziyor.

Daha önce enflasyon görünümünün Ocak ayında açıklanan Enflasyon Raporu’ndaki önörülerle uyumlu olduğunu belirten MB, özellikle son zamlardan sonra bir miktar yanılma payı bırakıyor ve görünümün “büyük ölçüde” uyumlu olduğunu belirtiyor.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği son elektrik ve doğalgaz zamları, Nisan ayı enflasyon rakamını yukarı çekecek. Daha önce bu etkinin yaklaşık yarım puan olacağını belirten MB, enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ve olası ikincil etkileri önlemek adına verdiği mesajların tonunu bir miktar sertleştirerek “enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyeceğinin” altını çiziyor. Önümüzdeki dönemde ek sıkılaştırmanın “daha sık” uygulanabileceği de açıklıkla belirtiliyor.

Yani Arkadaşlar, bu da daha çok istisnai gün anlamına geliyor.

Enflasyon cephesindeki risklerin oldukça yüksek olması, MB’nin zayıf ve dalgalı TL’den gelecek ek riskleri sınırlamak için elinden geleni yapmaya çalışacağına işaret ediyor. Bu nedenle MB’nin mevcut “esnek” para politikasını takip ederken TL’yi de izlemekte fayda var.

Dolar cephesine yapılan bu baskı ile dolar yerinde saymaya devam etmektedir. Ta ki TCMB nin üzerinde durduğu ve büyük ölçüde beklentilerimize uyumlu dediği enflasyon rakamlarının 26 nisan da açıklanana dek.

altın cephesinde ise gram tl ciler şanslı görülüyor. başka bir deyişle nakitte bekleyenlere düşük gram fiyatları sunuyor altın geçen haftaya nazaran. Bunda en büyük etken hem ons da küçük de olsa gerileme hem de dolar endexinde yaşanan gerileme ile birlikte dolar-tl de yatay hareketlilik etkili olmakta.

Altın geçen 2 haftaya nazaran trend aralığını 1 kademe indirerek (1640-1660 aralığı düz rakam ) şimdi 1631-1644 aralığına girmiş bulunmaktadır. Bir basamakta olsa altın çıtayı düşürmüş görülmektedir.
Bu durum bize bir müddet sonra DÜŞÜŞLERİ ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİR mesajını verecektir.
İspanya ihalesi ( 2 gün önce beklenenden iyi geçtiği için şaşırttı herkesi), bugün kü haftalık işsizlik ABD verileri (15:30) artık  önümüzde ki hafta çarşamba günü yapılacak olan FED kararı için altın ons cephesince star verileceği gündür.
Haftalar önce 25 nisan tarihini verirken 19 nisan başlangıç tarihi olarak kabul edeceğiz şeklinde belirtmiştik. 25 nisanın;  19-30 nisan öncesi ve sonrası olarak nitelendirdiğimiz takvim aralığına artık girmiş bulunuyoruz resmen.

Özellikle çoğu ülkede Brezilya, Hindistan başta olmak üzere  faiz indirimlerine gitmeleri enteresan. Gelişmekte olan ülke statulerinde yeralan bu vb ülkelerin dolar endexinin dolayısıyla kendi kurlarının düşeceği yönünde izlenim ya da fısıltı ile mi acaba bu kararlar veriyorlar iyice takip etmek gerekiyor. Bu olaylar sanki FED'in Q3 yapabilir ama KASASINDAKİ DOLARLARIN UCUNDAN AZCIK GÖSTEREREK yapabilir mi sorusu aklımıza gelmiyor değil?
haziran toplantısı öncesinde önümüzde ki haftaya piyasalara SUS  PAYI NİTELİĞİNDE Q3 diyebilir mi? Bu ihtimaili Merkez bankalarından üst üste gelen faiz indirimleri aklımıza takılıyor. Nisan ayında %100 Q3 ve türevi bir açıklama bekleyenlerden değilim , çünkü buna bir sebep de yok. Küçük bir meblağ ile başlama ipucu ya d aişareti görüyorum ve bu şekilde yorumluyorum.
Q3 ucundan azcık gösterebilir de ilk kez burada sizinle paylaşıyorum..

Onsda bekleme moduna gene takip edeceğiz ama bu  sefer artık sıkı takip de olmak gerekiyor. Geçen ki gibi dakikalık aşağı kaymaları bankalarınızın göstermeyeceğini paylaşmış ve paniğe gerek yok diye belirtmiştik. Şimdi o rakamlar gene karşımızda.. Biraz alım sabır işidir.. ve hedef işidir.

ons için

kısavadeciler kendilerine 50-100 usd aralığı
orta vadeciler 100-150 usd aralığı
uzun vadeciler 200-300 arası al sat yapıp sonra gene altınları ile yollarına devam etmeleri gerekir.

iş bu sebeple 1610 de alan arkadaşlara 1674 de başla çıktıkça sat, düşüyorsa 1662 de kapat satarak defteri derken min.kar 50 yapılarak plan düşünülmüştü.
1680 den dönmüştü ya da 1674 de mili milimine hedef rakamında satıldı diyelim  en az 30-40 usd insin ki yerine koyalım değil mi?
umarım mantık anlaşılmıştır.
özetle satarken en az 50 usd kar;
düşerken gene en az 50 usd düşüş beklemek en akıllıcası..
50 rakamı örnekleme içindir net bu rakam diye düşünülüp soru gelmesin lütfen..
mantık anlaşılması için kaleme aldım,
bol kazançlar

8 yorum:

  1. Umit hocam yazılarından oturu çok tşk ederiz artık hergün gazete okur gibi sizi okuyoruz keyif alıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. "AKSHAYA TRİTYA GELİYOOOORRR...Altında Hindistan da grev bitti.. Faiz indirimi geldi.. Ama Hindistan’a gözlerin çevrilmesi bitmedi..Akshaya Tritya..Sonsuz başarının ilk günü.Hindistan’ın yılın ilk yarısındaki en önemli festivali..24 Nisan’da.. Az kaldı..Kapıda.. Fiziksel talebin tonlarla konuşulduğu bayram.. Gelecek hafta Salı günü.. Dikkat.. Fiziksel talebin genelde 4 gün önce başladığı..10 gün boyunca devam ettiği ....
    ..diye birçok sitede bahsediliyor. gerçekten fiyatlarda bu olayın etkisi nasıl olur Ümit bey.saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Bende Bird'e yüzde yüz katılıyorum.Çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. Sayın 3.beyazıt..
    bende Sizin yazılara bir başka yerden şu alıntıyı ekleyeyim....
    Hindistan, altın ithalatını azaltmaya kararlı. Geçtiğimiz aylarda ülkenin yasama organlarınca ele alınan konu bu sefer de Hindistan Merkez Bankası’nın gündemini oluşturdu. Merkez bankası, altın talebini düşürmek için önlemler aldı. ( http://expressbuzz.com/finance/rbi-tightens-norms-for-lending-to-gold-fin-cos/383093.html )

    yani altın için olumlu ya da olumsuz yazılar beli dönem aralıklarında çoğalır. Hindistan grevi 2-3 hafta öncesinde de bitmişti hatırlarsanız ama hükümet %4 altın vergisinde indirime gitmedi hala, ayrıca aldığınız kaynağı biliyorum Hindistan faiz indirimi olmayacağını vb de net soylemişti fakat faizler düştü malum..
    aslında faiz indirimi altın ve gümüşe yarayacaktır. ayrıca gümüş te Comex traderlerden alınan komisyon oranını da düşürdü..
    işbu sebeple düşüşleri alış olarak değerlendirmek gerekir..
    Lakin önümüzde ki hafta altını FED ETKİLEYECEK ..
    Unutmayın 24 nisan her sene olur.. Bu bayram gelenektir ve bizim bayramlar giib tarihi bellidir..
    Geçen sene 24 nisana bakın 50 usd çıkıp düşmüş takibi günlerinde ... geçen sene enden patlama olmamış.
    ya da geçen sene ki 50 usd lik çıkış için aynı kaynak neden Hindistan AKSHAYA TRİTYA bayramını gündeme almamış.. :) bu bayram 2012 ye özel değil her yıl yapılıyor önümüzde ki yıl da yapılacak..

    özetle şunu belirtelim alım yapalım az da olsa hem FED den olumlu karar hem de bu hint bayramı Altın da güzel bir ralli yaşatır..
    Lakin FED den altın lehine karar gelmezse Hint Bayramı beklentileri hüsran olur..

    Umrım anlatabilmişimdir en önemli belirleyici şu günlerde altın için FED..

    Sahi dikkatinizi çekti mi BERNANKE amca 1 haftadır hiç piyasa da yok.. yerin dibine girdi :)
    bu bile yeterli mesaj

    YanıtlaSil
  5. ben de teşekkür ederim
    bird ve Doğan bey !

    YanıtlaSil
  6. Hint merkez bankası faizleri düşürmüş olması altın alımı için bir bahane olabilir lakin
    altın risk mi ya da güvenli limanlı sorusuna cevap aradığı şu günlerde birilerin çıkıp da hadi GEL ALTINA RALLİ VAR DEMELERİ DE manidardır..

    Hadi hintliler ile birlikte hepimiz altını alalım herkes alırsa arz talep dengesi nasıl olacak.. ya da herkes alırsa yani herkesin beklediği şey çıkar mı? sormak lazım..

    YanıtlaSil
  7. Hint Bayramından kınalar :)
    Biz de saat 17:00 iken Hindistan'da saat 19:30 ...
    yani onların gündüzü ve mesaisi bitti.. dolayısıyla bayramları da bitti.
    Gerçi bayram arefesinde alınırdı alınacak altınlar vb.. her ne hikmetse dün altın çıkmadı bugün de öyle..
    şimdiden sonra ki çıkışlar ise ABD nin eseri olacağından Hint Bayramı var altın ralliye başlayacak gibi iddaalı sözlerin sadece sizleri yem olarak oralara çekmek olduğunu ve kuru gürültü bir tezahurat şeklinde reklam dan ibaret olduğunu unutmayınız..
    Özetle 24 Nisan Hint Bayramını hatırlatalım istedim.. Ne kadar yalan ve kandırmaca üzerine Sizlere tuzak kurulduğunu biliniz.. Bu hafta altın ons da her zaman olduğu gibi ABD koyacak adını...

    YanıtlaSil