19 Nisan 2012 Perşembe

Gümüş Teminatlarını Bir Kez Daha Düşürdü


COMEX Gümüş Teminatlarını Bir Kez Daha Düşürdü


Geçtiğimiz sene, Şikago Emtia Borsası olarak bilinen Chicago Mercantile Exchange, yani CME Grup, gümüş sözleşmeleri için gereken sürdürme ve karşılık teminat oranlarını üst üste yükseltmişti, fakat bu sene bu oranlar tekrar azaltılıyor. 16 Nisan’da COMEX gümüş vadeli işlem sözleşmeleri için gereken karşılık oranları 21.600 dolardan 18.900 dolara düşürüldü. Sürdürme teminatı ise 16.000 dolardan 14.000’e indirildi.
Bu son indirimlerle bile geçtiğimiz sene sekiz defa arttırılan marjlar, hala geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre daha yüksek. Bu arttırışların beşi 26 Nisan ve 9 Mayıs arasında gerçekleştirilmişti. Bu agresif fiyat politikası, COMEX gümüş pozisyonlarına sahip olmanın maliyetini %80 yükseltmiş ve en nihayetinde %30 değer kaybıyla sonuçlanan satış furyasının başlıca sorumlusu gösterilmişti.
Yatırımcılardan gelen tepki ve eleştirilere rağmen CME, tarafsız olduğunu yineliyerek amacının fiyat manipülasyonu yapmak olmadığını, sadece piyasa ve yatırımcıyı korumayı amaçladıklarını belirtti. 

BusinessInsider )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder