16 Nisan 2012 Pazartesi

dolar merkezin kıskacında

Çarşamba günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı var ..
Dolar-tl kuru ile ilgili gelişmeler bir bakıma bu toplantıdan çıkacak karara da bağlı..
Yukarı yönlü gidişata fren koyacak izlenimi veren TCMB, bugün ne kadar istisnai gün ilan etse de düşüremedi doları diye düşünülse de aslında dünyada çıkan doların Türkiye piyasasında çıkışına fren koydu şeklinde yorumlamak gerekiyor.
Suriye gerginliği ve İspanya tarafından gelecek ılımlı olumlu haberler ile dolar tl gevseme gösterecektir işte bu durumda TCMB çarşamba TL yi destekleyici kararlar aldığında dolar-tl kurunu düşerken altın tl gramda da düşüşler beklenilebilir.
Altın ons bakımından karışık bir hafta çünkü ABD borsaları cephesinde düzeltme gelirse sert oalcağı yönünde beklenti hakim. Eğer bu gerçekleşirse altın da bundan nasibini alabilir.. Borsa karları altına geçer diye kuru gürültü laflar var bunlar şu dönem için geçerli değil. Her zaman borsa satışları altın alınarak yoluna devam etmez.
2012 çeyrek şirket bilançoları açıklandığı şu ayda olası kar satışları nakit ihtiyacını karşılamak ya da borç ödemek için olma ihtimali yüksek olduğundan bir önceki aylar borsadan çıkan parayı amerikalar altına yatırdı şimdi de aynısı oalcak gibi hep aynı döngüde yorumlama ile hareket etmek hataların en büyüğü olacaktır.
Yalnız şunu unutmayın mart ayı dolar ayı idi; nisan ayı eğer suriye ve ispanya krizi olmasa ya da durulursa aşağıları gideceği aydı doların.. Ama gelişmeler doları düşürmemekte..
Ayrıca 16 gündür yani nisan ayından beri TCMB mudahalesi ile birlikte de doların teknik olarak 1,90 olması önlenmiş oldu. Hani o hep grafiklerden bahsediliyorya eğer TCMB mudahalesi olmasa idi dolar TL kurunun şu an ki değeri 1,89-92 aralığında idi..
müdahale zamanlaması harikamıydı diyeceğiz yoksa karşılıklı dışarı ile anlaşmamıydı bilemeyiz ama müdahale yerinde oldu. Kimse mudahaleye rağmen dolar-tl düşmüyor gibi olaya bardağın yarı tarafından bakmasın.. Dünyada dolar değerlenirken merkez mudahalesi ile zaten cari, işsizlik , enflasyon vb olumsuzluklar gelirken hatta iç  siyasetten sesler gelirken dolar tl uçmadı ise bu mudahaleler sonucudur.
bunu uzun uzadıya kaleme almamızın sebebi merkez mudahalesini sadece düşmek için yorumluyor herkes.. yani 1,80 den 1,78 neden olamdı diyor mesela ama 1,82 olacaktı müdahale ile olmadı bunu göz ardı ediyor.. Örnekleme de beliritldiği gibi 2 puan oynamayı merkez mudahalesi ile gerçekleştiriyor.

3 yorum:

  1. Ekonomistler Gram tl grafik analizi yapmak istemiyorlar 2 bacağı olduğu için(ons-dolar tl)Ama ben yine size gram tl grafiğiniz var mı ve orta vadede neyi gösteriyor en kötü ihtimalle merak ettim diye sormak istiyorum Ümit Bey

    YanıtlaSil
  2. gram-tl grafiği diye birşey yoktur; yapanların ise bir geçerliliği yoktur. Çünkü 1 grafik oluşturuken yatak ve dikey sutun olmak üzere iki unsur olması gerekir. ( altın-dolar )
    ne 1 unsur ne de 2den fazla unsurla grafik çizilmiş..
    Altın gramı grafiği için , altın ons, dolar endex, dolar tl ve en sonunda altın gram fiyatı ortaya çıktığından 3 değişken ile grafik çizmek ekonomik kuramı içerisine girmez.
    ALTININ PARA BİRİMİ DOLARDIR. GRAFİĞİ DE ONS BAZINDA YAPILABİLİR YANİ DOLAR CİNSİNDEN SADECE.. GEÇMİŞ VERİLERİ GÖSTERMENİN DIŞINDA ANALİZ VE TEKNİK AÇIDAN ALTIN-TL GRAMI YAPMAK TAMAMIYLA ATMASYON VE KURU GÜRÜLTÜDÜR.
    BU HAFTA EN KÖTÜ SENARYO 92-93 AŞAĞISINA DÜŞMEZ GİBİ GÖRÜLÜYOR.

    94 LÜ TL AŞAGISINDA AL BÖLGESİ OALRAK BELİRLEİYP YAVAŞ YAVAŞ TAKİBİ HIZLANDIRACAĞIZ

    YanıtlaSil
  3. ONS SATIŞ YERKEN MERKEZ TL DEĞERLENDİREN YANİ DOLARI DÜÜŞRECEK KARARA İMZA ATARSA ALTIN-TL GRAMINDA 92-93 İLK ETAP DA KİMSEYE HAYAL GELMESİN

    YanıtlaSil