5 Mayıs 2012 Cumartesi

İMKB - Yabacılar ve Döviz Seytan Üçgeni


İMKB nin yani borsanın %72 gibi büyük bir miktarının yabancı yatırımcılar olarak tabir edilen yurt dışı kaynaklı İMKB üzerinde işlem yapan kullanıcılar tarafından kontrol edildiğini hatırlatalım.

Şimdi bu yabancı yatırımcıların ellerinde kendilerine ait paralar var. Euro var dolar var. Bunlar Türkiye’ye gelip hisse senedi aldıkça, borsaya girdikçe ellerinde ki dövizi Türk ekonomisine kazandırıyorlar. Bu da piyasamızda döviz bolluğu oluşturup, dövizin paritesini düşürüyor. Bi kere direk olarak yabancı yatırımcı-döviz-borsa üçgeninde böyle bir denge olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan bu işleri çeviren kişiler profesyonel yatırımcılar olduğuna göre, onlar İMKB den hisse alıyorlarsa, paralarını korkmadan yatırıyorlarsa, ülkemizde işler yolunda gidiyor demektir. ( paraları emin ellerde demektir) Bu da döviz paritesinde kısa vade de önemli iniş-çıkış’ların olmayacağını gösterir.

Aynı şeyleri tam tersi içinde söyleyebiliriz. Yabancı yatırımcılar yeterli kar elde ettiklerine inandıklarında, ya da ekonomi de bazı şeylerin yolunda gitmediğini düşündüklerinde ya da olumsuz bir şeyler hissettiklerinde borsadan paralarını geri çekerler. Sahip oldukları hisse senetlerini satar, karşılığında gelirken getirdikleri dövizlerini de alıp ülkelerine geri dönerler. Bu durumda piyasada ki döviz miktarı azalır. Parite yükselir. Hatta bazen o kadar azalır ki merkez bankası müdahale etmek zorunda bile kalabilir.

Tüm bu anlattıklarımız aslında birer döngüdür. Yabancı yatırımcılar gelirler, giderler, sonra yine gelirler. Olayları takip edip, piyasaya hakim olmaya çalışarak bu konuları daha iyi anlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder