5 Mayıs 2012 Cumartesi

Piyasalar için Tüketim Verileri


Piyasalar açısından Tüketim Verileri

Çekirdek Fiyat Endeksi (PCE) : Halk tarafından hissedilen enflasyon oranını ölçer, tüketim malları ve hizmetlerindeki fiyat değişimini yansıtır (Gıda ve Enerji hariç). Yüksek fiyat değişimleri ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratır çünkü karasızlığı gösterir ve kararsızlık da kişileri daha az harcama yapmaya sevk eder.

Perakende Satışlar: Ayda bir kez yayınlanır ve perakende satışların değerini ölçer. Artış eğilimi, ülke ekonomisinin güçlendiğini çünkü insanların daha fazla para harcadığı anlamına gelmektedir.

Yıllık GSMH (Gayrı Safi Milli Hasıla): Ulusal ekonomide üretilmiş olan tüm mal ve hizmetlerin toplam değerini ölçer. Yükselen trend ekonomi iyiye gidiyor şeklinde yorumlanır. Bu durum, kişileri yerli bono ve hisselere yatırım yapmaya teşvik eder ve yabancı yatırımcıları etkiler.

Ticaret Dengesi: İhraç ve ithal edilen mal ve hizmetlerin farkını ölçer. Pozitif ticaret dengesi ihraç edilen malların ithal edilenlerden fazla olduğunu gösterir. Yükselen trend ülke parasının güçlendiğini gösterir çünkü ihracata olan talep ne kadar artarsa, ihracat yapan ülkede istihdam ve üretim oranları o kadar yükselir. Bu, genellikle yabancıların ihracatçıların ödemelerini yapmak için kendi paralarını satıp ihracatçı ülkenin parasını almalarına neden olur.

TÜFE-Tüketici Fiyat Endeksi Basit bir açıklamayla TÜFE, sabit bir sepetteki eşya ve hizmet dağılımı için fiyatlardaki değişimi ölçer (gıda, taşımacılık, ev eşyası vb.) Daha yüksek TÜFE, sepetteki malların fiyatlarının yükseldiğini ve bu malları alabilmek için artık daha fazla ödeme yapmak zorunda olduğumuzu gösterir. Yükselen bir trend ekonomi üzerinde pozitif etki yaratır (dolayısıyla ülke para biriminde), çünkü kişilerin eşya ve hizmetleri fiyat artışına rağmen alabildiklerini gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder