29 Haziran 2012 Cuma

Altın Roketini Dolar Ateşleyecek


Altın Roketini Dolar Ateşleyecek




Geçen yıl Ağustos sonunda altın fiyatının zirve yapmasının ardından, sarı metalin fiyatı avroyu yapışık ikiz gibi takip etti (bakınız aşağıdaki grafik).

Yatırımcılar arasında, Avrupa kamu borçlar krizinin çözülmekten uzak olduğu yönündeki algının yaygınlaşması, söz konusu yatırımcıyı dolar ve dolar bazlı varlıklara yöneltti. Bu da kıymetli metallerin, özellikle altın ve gümüşün zayıf performans sergilemesine yol açtı.

Ancak insan merak ediyor: ABD de sayısız ekonomik sorunla boğuşuyor; Bu durumda doların cazibesi daha ne kadar sürebilir?

Yatırımcıların vadeli avro sözleşmelerine olan ilgisi bize bu konuda fikir verebilir. Aşağıdaki grafik, ticarilerin (yani büyük bankaların) uzun pozisyonlarını gösteren bir grafik.


Bu grafikte ilk dikkatleri çeken, ticarilerin ne kadar fazla uzun pozisyon taşıdığı. Mevcut durumda bu grup, toplam 259.000 sözleşmeye taraf olmuş durumda. Bu sözleşmelerin parasal değeri 32 milyar dolar ediyor. Demek ki bu dengesiz piyasada, sözleşmelerin aksi tarafında duranlar spekülatörler. Spekülatörlerle ticarilerin piyasayla ilgili beklentileri bu denli zıt yönlere gittiğinde, genellikle kaybeden spekülatörler olur.

Grafiğin dikkat çeken bir diğer noktası, ticarilerin son iki ayda uzun pozisyon sayılarını ne kadar hızla artırmış oldukları. Nisan başından bu yana, ticariler uzun pozisyonlarına 150.000 sözleşme eklemişler. Bu rakam, 2010 ortalarında yaşanan benzer bir artışa kıyasla %110 daha fazla!

Dikkat edilecek son nokta, ticarilerin üstlenmiş olduğu bu müthiş uzun pozisyonun, yakın vadede avronun “yok olma” veya “dibe vurma” ihtimalinin son derece küçük olduğunu göstermesi. Bilindiği üzere, piyasalar söz konusu olduğunda çoğunluk ne bekliyorsa, aksi olur. Şu sıralar hemen herkes (tabii bankacılar hariç) avronun yok olmasını bekliyor. Demek ki muhalif yatırım kuramına göre, bunun aksinin olması muhtemel. Zaten bir düşünsenize, avro çökerse bankaların hali ne olur? Böyle bir sonucu ne pahasına olursa olsun engellemeye çalışacaklardır.

Özetle, içinde bulunduğumuz dolar rallisinin artık çok fazla devam etme ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum. Buna karşın, ralli sona erdiğinde arkasında gelecek düşüş hayli siddetli olabilir. Dolardaki  düşüş, altın roketini ateşleyecektir.

Alıntı : Richard Guthrie, ,321gold.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder