26 Temmuz 2012 Perşembe

Borsaya yatırım haram mı?



"BORSADA HARAM STATÜSÜNDE İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPMAK HARAMDIR"
"Borsada bir risk var, kar ya da zarar edebilme riski. Borsada alınan hisse senetlerinin reel bir değeri, sermayesi vardır. Borsada yatırım yaparken, üzerinde sermaye hareketi yapmış olunan şirket temel itibariyle İslam'a aykırı ve haram statüsü içeren bir iş yapıyorsa onun borsadaki değeri de ona göre haramdır. Mesela içki üretiyorsa siz o sermaye hareketi içerisinde olamazsınız. Ama diyelim ki kağıt üretiyorsa, bunun içinde olmak dinen haram değildir. O bir ticarettir. Onu yapabilirsiniz sakıncalı değildir."

"FAİZİN HER TÜRLÜSÜ HARAMDIR"
"Faiz faizdir. Allah helali helal, haramı haram kılmış, aradaki ölçüyü koymuştur. Hz. Peygamber de veda haccında faizin her türlüsü ayaklarımın altında diyor. Faizin türleri vardır. Hz. Peygamber tümünü yasaklıyor. Enflasyon kadarınca zarara uğrayacağını düşünen bir insan Borçlanırken değer kaybetmeyeceği bir metayı esas almak suretiyle borçlanabilir. Enflasyon kadar faiz de faizdir. Kimse onu faiz statüsünden çıkaramaz."

Prof.Dr. Nihat Hatipoğlu

7 yorum:

  1. "Zekat niyetine bilgimi paylaşıyorum... Nasıl Zekat verilirken fakire gidip ihtiyacına giderecek şekliyle olmalıysa bu bilgilerimizin de size faydalı olduğu müddetçe tam isabet yapmış olacağız.."
    Yaptığınız yorumlar ve bu bilgi kirliliğinde suyu biraz berraklaştırmaya çalıştığınız için teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  2. bilgilendirme için teşekkürler. bir sorun olacak faizle iş yapan firmalar, yani kredi kullanıp iş yapan firmalar var onlarlada iş yapmak doğru mudur? ben baya taradım faizsiz iş yapan yada kredisiz iş yapan yok gibi birşey. örn. gıda firmaları helal ama kredi kullanmışlar faiz var bu durumda ne yapmalı? yorumlarınız için de çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Sayın İnk faydalı oluyorsak biz teşekkür ederiz..
    Sayın MK, öncelikle dini ulema olmadığımı belirtmek isterim. elhamdulillah musluman yani hepimizin bilmesi gerektiği bilgileri bilen aciz biriyim, ayrıca ek olarak master konum ' İslama göre para piyasaları ve işleyişi... olması konunun ekonomi ve finans ayağında biraz çok okuma bilgilerim oldu..
    sorunuza şu şekilde örnek verelim güncel olarak...
    Carrefoursa geçenlerde kapalı birini işten çıkardı değil mi? Firmadan açıklamanın dışında tepki gelmedi? işte bu kadar net bir olgu var ise oradan alışveriş etmek dinen sağlıklı değil.. En azından (göstermelik de olsa) kadını işten atan müdürün görevine vb son verilse idi o zman iyi niyet ve düşünce ile belki alışveriş mümkün olabilirdi..
    Sizlerde biliyorsunuz ki örneğin alkol vb haram görülen ürünleri satan bir yerden ekmek dahi alınması dinen sağlıklı görülmüyor..
    sorunuza gelirsek, firmanın ürünleri nasıl getirdiğinden sergilediğinden çok satış esnasında herşey uygun mu? sizin örnekte faizle mal alıyorsa onun günahı alana ait, siz sadece gıda alıyorsunuz siz aldığınız gıdadan sorumlusunuz..
    kimsenin parayı nerden ve nasıl kazandığı ve aldığını bilmemiz imkansız alanen islam dışı eylemlerde bulunmadığı sürece malı nasıl ve nereden aldığının önemi yok fazla..
    ama yaptığınız alışverişlerle mesela düşmana silah yiyecek vb yardım ediyorsa işte burada sıkıntı var..
    umarım anlaşılmıştır...
    Not: çoğu kişi faiz korkusundan dolayı banka faiz getirelerinin tamamını cami vb ne aktardıklarını biiyorsunuz değil mi? Gelen para faiz diye alınmamazlık yapılmaz.. bilakis çoğu cemaat faiz getirilerini almak için Avrupalı gurbetçilerimizden ricada bulunmaktalar

    YanıtlaSil
  4. Ümit bey son bir iki gündeki abd piyasalarındaki volatilite azllığını neye bağlıyorsunuz(altın grafikleri için konuşuyorum) ne dün ne bu gün fiyatlarda bi hareket yok, normalde trend yapar dı abd piyasaları son iki gündür ne oluyosa avrupa seansında oluyo abd ne alıyor ne satıyor gibi geliyor bana ,yanlışmı düşünüyorum acabaaltın 4$ aşağı 4$ yukarı yapıyor..5DK bar büyüklüklerinde bile gözle görülür bir hacimsizlik var!!!

    YanıtlaSil
  5. sayın İNK !
    gündem Avrupa olunca ister istemez işlem yoğunluğu Avrupa seansları içinde olacaktır.. ABD sessiz kalmasının sebebi kendini 1-3 Agustos arasına saklamasından kaynaklanıyor..
    unutmayalım 31 temmuz - 1 agustos FED toplantısı
    3 Agustos Tarımdışı istihdam verisi..

    işte bu hafta ABD , AB li kankilerine işlemler sizin ben yatıyorum rahat olun diyor... Şartı da var 1-3 agustos da Siz de bize karışmayın diye..
    danışıklı döğüş yani..

    YanıtlaSil
  6. önümüzde ki hafta da en güzel hareketler bzi kapallıyken olacak demektir..
    yani önümüzde ki hafta volatilite ABD seanslarında görebilme ihtimalimiz çok yüksek

    YanıtlaSil
  7. sayın ink !
    ayrca 2 agustos tarihinde Avrupa Merkez Bankasının toplantısı var... faiz vb ile ilgili

    YanıtlaSil