11 Temmuz 2012 Çarşamba

Sadece 2 üye QE3 gelsin demiş



Fed'in son toplantısının tutanaklarından piyasa aradığını bulamadı. Fed'den genişleme sinyali arayan piyasa sadece 2 üyenin genişlemeye onay verdiği haberiyle sarsıldı.

ABD Merkez Bankası'nın Açık Piyasa Komitesi tarafından yapılan son toplantının tutanakları açıklandı.
Fed'in kısa vadeli tahviller ile uzun vadeli tahviller arasında değişim yaptığı Operation Twist uygulamasını uzatma kararı aldığı toplantı, piyasalar tarafından merakla bekleniyordu.
Toplantının tutanaklarında ise piyasa oyuncuları, yeni bir parasal genişlemeye ilişkin güçlü sinyal olup olmadığını arayacaktı.
Ancak toplantı tutanaklarından çıkan sonuçlar, pek de piyasaların beklediği gibi olmadı.

İKİ ÜYE OLUMLU YAKLAŞTI

Tutanaklara göre, sadece iki Fed üyesi yeni bir tahvil alımı için ortamın uygun olduğunu söyledi. Bunların dışındaki diğer üyeler, tahvil alım programını gerektirecek kadar kötüleşme olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Fed, ekonomik krizle mücadele edebilmek adına bankaların ellerindeki sorunlu tahvilleri almış ve bilançosunu 2.5 katına kadar büyütmeyi göze almıştı. Bunun karşılığında piyasaya sürülen paranın ise ekonomik aktivitede yaşanan sorunları çözeceği varsayımıyla hareket edilmişti.
İki parasal genişleme sonrasında ekonomik aktivite ve istihdam piyasası beklendiği oranda gelişmeyince, bu kez iki kez kısa ve uzun vadeli tahviller arasında değişime gitmiş ve faizlerin uzun vadede düşük kalacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Ekonomide özellikle büyüme ve işsizlik konularında gelişmelerin memnuniyet verici olmaktan uzak bulunduğunun altı çizildi.
Komite üyeleri, Nisan ayındaki toplantıya göre gerek Avrupa krizindeki yansımaların gerekse küresel piyasalardaki algının bozulduğuna dikkat çekti.
Toplantının sonrasında Başkan Ben Bernanke, üyelerin işgücü piyasasının kötüleşmesi halinde yeni ek adımlar atabileceğini söylemişti.

TAHVİLLERLE OYNAMA ELEŞTİRİSİ

Tutanaklar ayrıca, olası genişlemeci operasyonların maliyetlerinin neler olabileceğinin de toplantıda konuşulduğunu ortaya koydu.
Buna göre, bazı üyeler tahvil faizleri üzerinde bu kadar belirleyici olmanın uygulanmak istenen politikanın ötesinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
Ancak buna rağmen, olası sorunlarla karşılaşıldığında hazır olunması adına Avrupa temelindeki risklere önlem alınması gerektiği de vurgulandı.

3 yorum:

  1. ekonturk altın seyri iyi görünmüyor anladığım kadarıyla birde çın verisi gelecek bunun üzerine?

    YanıtlaSil
  2. Evet ümit bey haklı çıktınız sayet dediginiz gibi birdaki toplantida q3 soylemi olursa altn toparlar yoksa dusus yakn gibi

    YanıtlaSil
  3. Sayın Ümit bey yaklaşık bir yıldır fırsat bulursam analizlerinizi izliyorum geçen sene 107.890 dan altın almıştım sayenizde çok büyük zararlardan kurtuldum sizden ALLAH razı olsun diyorum. şu anda yaklaşık 35 milyar TL civarında param var altın hesabında 20g bıraktım Bir kısmı ile dolar yada euro arbitraj yapsam mı diyorum daha sonra buradan altına geçmek istiyorum
    tavsiyeleriniz için şimdiden ALLAH razı olsun

    YanıtlaSil