11 Temmuz 2012 Çarşamba

YENİ KIDEM TAZMİNATINDAN İŞÇİ TEDİRGİN




Hükümetin kıdem tazminatını fona devreden taslağı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ederken, işçi sendikalarının tepkileri de sürüyor.

İşveren ve devlet payının düşürülmesi planlanan işsizlik fonunun akıbetinin belirsiz olacağına dikkati çeken işçi temsilcileri, konut almak için kıdem tazminatının çekilebilmesi uygulamasının da aldatmaca olduğunu savunarak, asgari ücretli bir işçinin bu şekilde ev almasının 221 yıl süreceğini belirtti. Bu arada, yeni düzenlemelerden etkilenmek istemeyen işçilerin, süreleri dolar dolmaz emekliliklerini istedikleri ortaya çıktı.

Miliyet'in haberine göre taslakta işsizlik sigortası için ayrılan yüzde 2 oranındaki işveren payı ile yüzde 1’lik devlet payının binde 5’e düşürülmesi yer alıyor. Brüt maaşın yüzde 4’ünün, periyodik olarak kıdem tazminatı fonuna ayrılacak olması ve konut alacak işçiye kıdem tazminatının yarısının ödenecek olması da işçiyi rahatlatmadı.

FONLARDAN AĞZIMIZ YANDI
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, işveren ve devlet payı azaltılan işsizlik fonundan zaten umutsuz olduklarını belirterek, “Fonları biliyoruz. Bugüne kadar çıkan fonların hepsi şaibeli oldu. Para fonlarından ağzımız yandı” dedi. Yüzde 4’lük kıdem fonu kesintisinin işçileri tatmin edecek bir gelir getirmeyeceğini ifade eden Atalay, “Emekliliği hakedenler yeni düzenlemeden etkilenmemek için korkudan emekli oluyor” dedi. Ergün, yapılan tüm düzenlemelerin işveren lehine olduğunu savundu.

Yeni taslakta ev alacak olanlara kıdem tazminatlarının yarısının ödeneceği maddesi bulunuyor. DİSK’in bu konuda yaptığı incelemede, “İşçiler kıdem tazminatı ile ev alacak” umutları boşa çıkarılarak, “Asgari ücret üzerinden sigorta kapsamına alınan bir işçi, mevcut sistemde her yıl için 960.5 TL kıdem tazminatı alabilirken, yeni sistemde aylık olarak fona brüt ücretinin yüzde 4’ü yatırılacaktır. Bu da yıllık 451.44 TL’dir. Kıdem tazminatı alacağı yarıdan fazla düşen bir asgari ücretli ya da sigortası asgari ücret üzerinden yatan bir işçinin bu maaşla örneğin 100 bin TL fiyatı olan bir evi alabilmesi için tam 221 yıl çalışması gerekmektedir” tespitinde bulunuldu.

DİSK Başkanı Erol Ekici, işveren ve devlet payı düşürülen işsizlik fonu için, “İşsizlik fonunun asıl keyfi kullanıldığı biliniyor. İşveren payının kaldırılması da ‘işçi beni ilgilendirmiyor’ demek. Bunu kabul etmek mümkün değil” diye konuştu. Ekici, yüzde 4’lük fon kesintisinin de işçiye güvence sağlamayacağını belirterek, mevcut kıdem tazminatı sisteminin en önemli fonksiyonunun işten atmaları zorlaştırmak olduğunu savundu.

2 yorum:

  1. Hocam ons 1576 geldi,dolar 1.810 civarın tl gr ise 91.68 civarı beklememiz gereken drenc destekleri yazabilirmisiniz.slmlar..

    YanıtlaSil
  2. gram tl de daha önce belirttiğim gibi 91,80 rakamı çok önemli aşağısında kaldığı müddetçe bizim için alım seviyesi olacak..
    90-92 diye belirttiğim düz aralıklarda 90ve 91 li rakamlar yukarıdan ilk alım bölgeleri bunu unutmayalım..
    bu sebeple 91,80 nin ne kadar aşağısı o kadar tatlı kazanç getirecek..91,80 -50 arasında doğrultamazsa 90,40 tl hedefi destek ona göre..ik aşamada..
    ons bazında 1586 ya indiridk ilk direnç bölgemizi.. geçen hafta sonu ve hafta başı 1597 den dönebilme ihtimalinde bahsetmiş nihayetinde dönmüştü..1-2 usd geçerek..
    nakit tl ciler daha çok usd nin gerilemesini fırsat bellemeli kendine..
    1586-1597 direnç tehlikeli bölge olarak belirleyelim.. gene dönemezse 1574 ten 1565 yaparak geri çekileme 10 usd geriye gitmiş 1601-1565 = 36 usd geri çekildi..
    daha önce de 1624 ten 1574 yaptı bu da 50 usd lik geri çekilme oldu..
    şimdi döneceği yerden nereden döneceğine bakacağız ve ve 43 minimum , 86 usd maksimum dönebileceğini ilk etap da aklımızda tutacağız..

    dolar-tl kısmında ise 1,8080 ne geçen hafta sonu dikkatimizi çektik ve oyle 1-2 günde doların çıkışını gören 1,85-86 olacak denilene bakılmaması gerektiği konusunda görüşlerimiiz paylaşmıştık.. dolar 1,8080-40 arasında doğrulamaz yanı tepki alımları gelmez ise geri çekilmeye devam edecektir..
    bu iniş olası çıkış için güç toplamak için olduğıunu unutmayalım.. olası 20 temmzu tCMB faiz toplantısında faiz indirimi gündemde bilginiz olsun bunu daha önce ilk kez burada sizlerle de paylaştık..

    YanıtlaSil