13 Ağustos 2012 Pazartesi

13 Agustos : 200 günlük ortalama 1640

Günaydın Arkadaşlar !
 zaman kısıtlılığı nedeniyle altın konusunda kısa bir değerlendirme yapıp ardından soru cevaplarla zaman ve fırsat buldukça yazmaya devam etmeye çalışırız inşallah.

Geçen hafta başından beri altın ons bakımından elde tut tavsiyemiz hala geçerliliğini devam ettirmekte.. Hatırlarsanız geçen hafta elde çıkarılabilecek aşağı alt seviyeler başka tabirle zarar durdur  seviyemizi 1597-1607 olarak belirlemiştik.. Elde tut hedef 1618-1634 aralığı ortalama 1626 tavsiyemiz hafızalarınızdadır.. Hatırlanması amacı ile geçen hafta ve önceki hafta ki yazı ve yorumlarımıza başvurabilirsiniz..

Yeni hafta gene merkez bankalarından ( ABD, AB, Çin) teşvik beklentileri ile yatay yukarı yönlü seyre devam edebilir.. Teşvik yok denildiğinde sert dalgalara gebe kalabiliriz, Lakin şu tatil  döneminde , Agustos sıcağında Agustos son günü  FED toplantısı , Eylül ilk haftası AB Merkez faiz toplantısı , ve nihayetinden eylül ikinci haftası FED 'in faiz toplantısına kadar olağan dışı gelişmeler izlenmediği sürece sert hareketler zor gibi görülüyor... Olağanüstü gelişmelerde çoğu piyasa oyuncusunun tatiline ara vereceğini hatırdan çıkarmamalı..

Altın pozisyonlarınız da bir önceki1597-1607 aşağı alt çizgimizi bir kademe yukarı çıkarıyoruz bu hafta ve 1617-1609 aralığı ters yönde sat,  elden çıkar, ya da zarar kes diyebiliriz...

Burada dikkat edeceğimiz ve öğrendiğimiz yeni bir olgu var... Elde tutarken altın basamak seviyemiz dikkat ederseniz bir basamak yukarı taşıyoruz.. Küçük aralıklı,destek dirençlerle birbirimizi kandırmadan paramızı çarçur etmeden gidebileceği yukarı seviyeye ne kadar daha yüksekte elimizde altın tutabilirizin arayışı içindeyiz.. Yoksa son en tepe noktayı koyan el, düğmeye basan parmak ve tepenin adını koyacak kadar para, siyasi spekulatif gücümüz olmadığı için bu yoldan başka seçeneğimiz kalmıyor..
Eğer altın 1629-1642 aralığına giremez ise  belli seviyelerde , alt seviyeler yukarıda belirtildi satış için değerlendirebilirler kısa vadeli arkadaşlar...
Unutmayalım Ekime kadar o meşhur 1530-1630 gel git yapan 100 usd lik bir ara var ya işte o delinecek.. Çok çok basit bir dil ile parasal teşvikler geldiğinde 1640 ve yukarı 1700 doğru... gelmediğinde ise 1530 a doğru aşağı kırılmalar gözlemlenebilecektir.

Değerli Arkadaşlar !
200 günlük hareketli ortalama gün itibariyle 1640 olup onun üzerinde duracak olan altın yukarı yönlü beklenilen çok güzel hareketler getirebilir..  200 günlük ortalamayı kırıp kırmayacağını ya da kırdığında ne kadar süre üzerinde durabileceğini bir kenarda takip etmenizi tavsiye ediyorum...

7 agustos günü ilk defa sizlerle paylaştığımız altın ons da daralan üçgen için artık karar aşamasına yavaş yavaş gelindiğini unutmayalım.. O yazımızda da belirttiğimiz gibi 1618-1634 aralığı alımlar ile sürerse 1662 müjdenizi günler öncesine vermiştik.. alımlar ile desteklenmediğinde gene aylardır haftalardır yaptığı aralığa devam edecektir...

hayırlı ve bol kazançlar,

@ekonturk

5 yorum:

  1. Herkese hayırlı haftalar, hem maddi hem manevi bol kazançlar diliyorum.. Ümit Bey, dolarda durum nedir, an itibariyle 1,79 ustundeyiz.. Yine 1,79 - 1,8 aralığı sat mı yapalım, yoksa biraz beklemekte fayda var mı toplantıya kadar?

    YanıtlaSil
  2. Yasin Bey !
    hayırlı haftalar !
    Çin ve Asya'da gelen kötü ekonomk datalar bizim paramızı olumsuz etkisi olur..Yani dolar-tl ise konumuz doların artmasına sebep olur.. Bu aklımızda bir not olsun..
    Dolar stretejimizi genel bir yazı ve destek ve dirençler ile belirtip, yön bulmanıza yardımcı olmaya çalışayım..
    Günlerdir belirtiğimiz gibi doların yukarı yönlü gidebilmesi için kısa vade 1,7920-1,7940 aralığını yukarı yönlü aşması gerekmektedir.. 1,8050-1,8070 geçilmeden de orta vade yukarı gidiyoruz demek çok güç olacaktır..

    aynı şekilde kısa vadede 1,7820-1,7760 orta vadede aşağı gidişin habercisi olacaktır... 1,7720-40 aralığı eğer aşağı yönlü kırılırsa grafiklerde 1,73-74 rakamları gündeme gelebilir..

    Kısa vadeli bankalar ya da bankanız diyelim kar verdiriyorsa makaslar dolayısıyla belirtilen hedefler doğrultusunda alım satım yapılabilir.. Lakin uzun süre elde tutulmasını özelikle dovizin tavsiye etmiyor tam tersi dalgalanmalardan yararlanılmasını tavsiye ediyorum.. kazancı daha geniş olacaktır..
    Nakitte olan arkaşlar 1,79 u denediği şu anlarda 17920-40 seviyesini aşıp aşmadığını net görmeden alım yapmalarında sakınca var.. kırarsa oley denilecek belki lakin kırılmadığı durumda zarar fazlalığı göze çarpacaktır. Bu sebeple bu belirsiz ortamda az da olsa bir ışık ve rehberle önümüze göre göre gitmek daha az risk yüklenme olacaktır ki bu da daha az zarar demektir..

    Nacizane 1,7820-1,7920 aralığında nakittekilerin dolar yönünde alıma geçmesi tarafında değilim.. bu iki aralık aşağı ve yukarı karar verme noktası olabilme ihtimali yüksektir..
    Elinde dolar olanların geçen 1,7920 de sat denildiğinde daha rahat edik çünkü altın ons 1604-10 arasında idi arbitraj düşünülebilirde denilmişti hatta.. şimdi 1,7920-40 da TL kar satışı kıramayacak düşüncesi ile bir parça yapılabilir.. Kırabilir beklentisi ile 1,8055e kadar beklenilebilir.. Karar yatırımcıya kalıyor ama eğer reel gerçek bir kar var ise belirtilen seviyelerde çıkış en mantıklısı..

    Bu haftanın iki süprizi beni şaşırtmaz..
    Türkiye Merkez Bankası, TL de faiz indirimi olursa ( faiz sabit bırakabilir beklentisi hakim )
    Çin merkez bankası parasal genişlemeye gider ya da ışık yakarsa..

    TCMB den gelecek faiz indirimi doları çıkaracakken; Çin den gelebilecek QE^3 sinyali ise dolar-tl yi geriletebilecektir.. İş bu sebeple TCMB kararında hem FED, hem AB kankileri ile olduğu gibi Çin ile de iştişare edecektir..

    YanıtlaSil
  3. Ümit bey merhaba,
    Çalışmalarımın yoğunluğundan dolayı sizleri takip edemiyorum. Bir ay öncesinden tamamen TL'ye geçtim bir daha da ilgilenemedim. Bekliyorum.. Şu an, yaklaşık bir aydır yurt dışında Viyana'dayım.ve tavsiyelerinizi kısa da olsa almak istiyorum. Altın ve Gümüş hususunda son bir değerlendirme yaparsanız sevinirirm. Özelden de tavsiyenizi alabilirim. akocer1@hotmail.com Sizin ve bütün kardeşlerimizin Kadir geceleri mubarek olsun..
    Selam ve dua ile Efendim..

    YanıtlaSil
  4. Ümit Bey Merhaba,
    yaklaşık bir aydır görev icabı yurt dışında Viyana'dayım. Sizleri çalışmalarımın yoğunluğundan takip edemiyorum. Bir ay öncesinde tamamen TL'de kaldım. Öyle bekliyorum. Son durum değerlendirmesi ve tavsiyelerinizi buradan veya özel mailimden bildirirseniz sevinirim. akocer1@hotmail.com Sizin ve bütün kardeşlerimizin kadir gecesini tebrik ediyorum.
    Selam ve dua ile fendim.

    YanıtlaSil
  5. Abdullah Bey hayırlı görevler..
    eğer tamamen % Tl de isek şu an biraz hem usd hem de emtialarda (altın ve gümüş) biraz bekleyelim.. %100 hiçbir varlıkta olmayacağımızı sanırım unuttuk.. %100 ne TL ne de doviz ne de metallerde olaım ..
    Şu çıkış furyasının bitmesini bekleyeceğiz şu an bekle pozisyonundayız..
    al seviyeleri geçen haftalarda idi.. şu an üçgen olası kırılma yaşanırsa 1662 lere yol alacak belki ama kırılmama durumunda 1600 hatta az aşağılaraına dalabiliriz işte o zaman allım yapılablir..
    şimdi bekleiyp kar satışlarında ki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebiliriz..

    YanıtlaSil