13 Ağustos 2012 Pazartesi

Bu hafta Dolar Dalgalanması mı?



Değerli Arkadaşlar !
Çin ve Asya'da gelen kötü ekonomik datalar bizim paramızı olumsuz etkisi olur..Yani dolar-tl ise konumuz doların artmasına sebep olur.. Bu aklımızda bir not olsun..
Dolar stretejimizi genel bir yazı ve destek ve dirençler ile belirtip, yön bulmanıza yardımcı olmaya çalışayım..
Günlerdir belirtiğimiz gibi doların yukarı yönlü gidebilmesi için kısa vade 1,7920-1,7940 aralığını yukarı yönlü aşması gerekmektedir.. 1,8050-1,8070 geçilmeden de orta vade yukarı gidiyoruz demek çok güç olacaktır..

aynı şekilde kısa vadede 1,7820-1,7760 orta vadede aşağı gidişin habercisi olacaktır... 1,7720-40 aralığı eğer aşağı yönlü kırılırsa grafiklerde 1,73-74 rakamları gündeme gelebilir..

Kısa vadeli bankalar ya da bankanız diyelim kar verdiriyorsa makaslar dolayısıyla belirtilen hedefler doğrultusunda alım satım yapılabilir.. Lakin uzun süre elde tutulmasını özelikle dovizin tavsiye etmiyor tam tersi dalgalanmalardan yararlanılmasını tavsiye ediyorum.. kazancı daha geniş olacaktır..
Nakitte olan arkaşlar 1,79 u denediği şu anlarda 17920-40 seviyesini aşıp aşmadığını net görmeden alım yapmalarında sakınca var.. kırarsa oley denilecek belki lakin kırılmadığı durumda zarar fazlalığı göze çarpacaktır. Bu sebeple bu belirsiz ortamda az da olsa bir ışık ve rehberle önümüze göre göre gitmek daha az risk yüklenme olacaktır ki bu da daha az zarar demektir..

Nacizane 1,7820-1,7920 aralığında nakittekilerin dolar yönünde alıma geçmesi tarafında değilim.. bu iki aralık aşağı ve yukarı karar verme noktası olabilme ihtimali yüksektir..
Elinde dolar olanların geçen 1,7920 de sat denildiğinde daha rahat edik çünkü altın ons 1604-10 arasında idi arbitraj düşünülebilirde denilmişti hatta.. şimdi 1,7920-40 da TL kar satışı kıramayacak düşüncesi ile bir parça yapılabilir.. Kırabilir beklentisi ile  1,8055e kadar beklenilebilir..  Karar yatırımcıya kalıyor ama eğer reel gerçek bir kar var ise belirtilen seviyelerde çıkış en mantıklısı..

Bu haftanın iki süprizi beni şaşırtmaz..
Türkiye Merkez Bankası, TL de faiz indirimi olursa ( faiz sabit bırakabilir beklentisi hakim )
Çin merkez bankası parasal genişlemeye gider ya da ışık yakarsa..

TCMB den gelecek faiz indirimi doları çıkaracakken; Çin den gelebilecek QE^3 sinyali ise dolar-tl yi geriletebilecektir.. İş bu sebeple TCMB kararında  hem FED, hem AB kankileri ile olduğu gibi Çin ile de iştişare edecektir..

4 yorum:

  1. Çinin karari nzamn belli olucak ümit bey

    YanıtlaSil
  2. ümit bey bugünkü yükselişleri nasıl okumalıyız.

    YanıtlaSil
  3. erkan bey !
    Çin bildiğiniz gibi AB, ABD ya da biz gibi belli bir takvimi yok.. Kapalı ekonomi ile yönetildiklerinden ya merkez bankası başkanı ya da ekonomi otoriterlerince yapılan açıklama ya da kanun hemen yürürlülüğe giriyor.. İş bu sebeple karar şu gün açıklanacak ya da şu tarihte Çin verisi var o zaman açıklanabilme ihtimali var demek çok zor..

    Çin tarafı biraz bilmece..

    Ama rakamlar ve veriler özellikle Çin ihracatı azalmaya yüz tutması ( dünya'da ki krizden dolayı Çin'den alımlar azalması) Çin adım atabilir ihtimalini arttırmakta

    YanıtlaSil
  4. Sayın adsız ,
    AB ve ABD liderleri de tatilde iken bu yukselişleri tamamen ya ABD, ya AB tarafından gelebilecek parasal teşvikler (Q3) ihtimali üzerine kurulu..
    Altını zaten gördüğünüz gibi serbest bırakıldığında eski ninelerimizin dedelerimizin ALTIN HEP ÇIKAR YATIRIMCISINI ÜZMEZ deyişini hatırlatıyor.. ' haftalık liderler tatili, veri akışının ve gündemin monoton olması altını kaplumbağa yürüyüşü ile de olsa yukarılara taşımakta..
    altında başlayan hızlı ise bakış açınıza göre 93,50 gram tl den sonra yukseliş kendini hafifleyecektir.. ( 91,80 den az aşağısından geldik şu an 93,40 lara) eğer buralarda alınan altın var ise 93,50-70 tl-gramda direncine dikkat etsinler..
    kıramaz düşüncesi var ise elden çıkarıp tekrar alım bölgesine yani 91,80 aşağısında alımlara yönelebilirler..
    liderlerin hemen hemen hepsi 16 agustosta izinleri bitiyor.. unutmayalım..
    bu sebeple 16 agustostan sonra hareketlilik başlayabilir biraz... Ama 31 agustos - 15 eylül haftaları aralığında daha gözle görülür hareketlilik seyredeceğiz piyasalarda..
    bu ay başı belirttiğim gibi 1 agustos - 1 ekim arası 1530-1630 trendi bozulacak iddiamı yenilemekteyim..

    YanıtlaSil