16 Ağustos 2012 Perşembe

16 agustos

Günaydın Arkadaşlar !

Bugün Avrupa enflasyon açıklaması 12:00; TCMB faiz toplantısı ve kararı14:00 ve ABD İstihdam talepleri 15:30 öne çıkan kayde değer takvimler arasında yeralıyor.

Altın cephesi hala bıraktığımız yatay seyirde.. Lakin dün 1590 gibi kendine güçlü bir destek seçmiş olduğuna şahit olduk.. 1590 destek olarak varsayım grafiklerimizi şekillendirdiğimizde gene 1609 rakamı önemli bir seviye olarak görülmekte.. 1609 aşıldığında 1626 tekrar denenecektir kırma yönünde..
Gene 1597 - 1607 rakamı bekle gör seviyesi olarak karşımızda duruyor..

Gram -Tl de ise dolardan kaynaklanan düşüşler alım seviyesine inebilir..
Özellikle bugün geçen haftadan beri bugünkü TCMB kararı açıklamasını verdiğimizde belirttiğimzi gibi dolar dalgalanmasını aslında yaşıyoruz.. Ve bugün kesin virajı yani yön tayinine gitme şansı doğabilir..
 TCMB tarafından faizlerin sabit kalması bekleniliyor.. Lakin TCMB de FED, AB, veya Çin yapmadan parasal teşvike ya da faiz indirime gitmek istemiyor o da bekle gör taktiği izlese de bir supriz ile faiz indirimi gelirse şaşkınlık yaşamayalım..
Munzam oranlarında TL doviz karşılığı şu an %55 lerde.. %5 kadar bunu artırarak %60 lara çıkarabilir.. Bu   ya da buna muadil kararlar belki faiz koridorunu sabit tutmasına destek olabilir..

Dolar Tl de 1,7920-40 desteği kırılıp kırılmayacağına göre hareket edeceğiz.. Bu rakamlarda izlenecek strateji şu olabilir; TL ciler kırılırsa beklemeye devam, kırılmaz ise alıma yonelebilirler,
dolarcıların ise kırılırsa zarar kes; kırılmaz ise elde tutmaya devam et stratejisi izlenebilir..

Parite cephesinde Euro/usd nin 1,2240-55 önemli bir nokta.. bu seviyenin kırılması aşağı trendi başlatacakken kırılmadığı takdirde yapılacak allımlar ile göz kapalı 1,2360 tarafına gidebilirler..  Çünkü 1,2240-55 aşağı
1,2360-80 ise yukarı duvarı..

Gümüş cephesine gelecek olursak;  27,90 kırılmadan  tehlike atlatılmadığı gibi 27,45 üzerinde olduğu müddetçe de yön arayışındayım mesajı vermektedir.. Bu kararsız yapı belirtilen rakamlar aralığında bekle yapılmasının mantıklı olduğuna işaret ediyor..

yorum butonuna basarak açılan pencerede görüş, öneri ve sorularınızı yöneltebilirsiniz;

hayırlı ve bol kazançlar,
saygı ile,

@ekonturk

11 yorum:

  1. Olasi faiz indirimi dolari cikarir sabit bırakilirsa asagi yonlu bir cizgiyemi gecer

    YanıtlaSil
  2. Günaydın, ben yine dayanamadım, 1,2270 den dolarlarimin yarısıyla euro ya geçtim, :) tümüyle gecmedim ama bu kez temkinliyim.

    YanıtlaSil
  3. Erkan Bey !
    sadece faiz indirdi ya da sabit bıraktı şekliyle değerlendirip faiz dışı hiçbirşeye dokunmadığını varsayarak açıklarsak sorunuzu;
    faiz indirimi gelirse ay sonuna doğru vergi ödemesine kadar ya da şirketlerin aylık bilanço ve borç ödemeleri dönemine kadar 1,84 deneme olasılığı mevcut. 1,8380 faiz indirimi ile denemek isteyeceği bir kanal ilk başta..

    Aslında 1,7740 tan dönerken yoksa bu dolar önümüzde ki hafta ki TCMB kararını mı fiyatlıyor diye bir yazı da yazmıştık hatırlarsanız.. GEçen gün ki işsizlik verilerinin son 10 yıllık en düşük rakama ulaşmasından bile etkilenmemesinin sebebi olası faiz indirimi ya da munzam arttırımı içindir..

    faiz indirimi gelmez ise normal konjuktor devam eder ama çıkış eğilimi azalmış düşüş daha ağırlık basmaktadır. Mesela sabit faiz ardından petrolde düşüş ve borsaya girecek para hızlanırsa 1,77 aşağısını görmek süpriz olmaz..

    herzaman bir karar açıklanacaksa öncesinden de fiyatlama ( alım ya da satım yönünde) yapılarak fiyatlar önceden yükselip yada düşürülmektedir.. Bu unutulmamalı..
    Ayrıca olur ya karar ardından hızlı tepki vermez ise bu karar da fos çıktı veriler işe yaramıyor demek yanlıştır.. Verilerin sonucunu bazen günlere yayar;
    bazen zaten önceden fiyatladığı için teğki vermez;
    bazen de cebe kor ileri günlerde bir haberler cepten bunu çıkarak ya 2 katı hareket yaptırır; ya da ters yönde algılayıp durumu notrleştirir,

    Not: Hiç kimse unutmasın parite (euro/usd) aşağılarda sürünürken dolardan çok aşırı uç beklentilere girilmesi hayal kırıklığına sebep olacaktır...
    doların dünya da değerlenmesi ya da euro/usd parite de doların değerlenmesi ile dolar/tl nin değerlenmesi aynı yönde ve aynı oranda olmaz..

    YanıtlaSil
  4. HSN Bey !
    parite bakımında aşağı yukarı riske girilebilecek yerlerdi.. ve riske girmişsiniz...kararınız sonrası önünüzü görmeniz açısından diğer başka parçanın devreye konacağı yeri paylaşayım o zaman Size,

    eğer parite aşağı yönelirse 1,2170 e kadar bekleiyp orada devreye girin .. hem bu şekilde iki eşit parça olarak alım yapılacağı varsayımı ile ( 1,2270 + 1,2170)/2 = 1,222 eder ki burası zaten bizim pivot seviyemiz idi.. mantığı anladınız sanırım. arayı uzun tutmamım sebebi pivot noktasını düşüşlerde de bir parça yakalanızdır..
    aldığınız altın ana yazıda ki direnci kırarsa 1,2360 soluksuz giderken bu seviye de veya yakınında karı cebe konma girişiminde bulunabilir..

    eylül ayı özellikle paritede çok hareketli geçecek..
    agustos bile hızlı idi düşünün artık..

    Not: ne kadar euro/usd çapğrazında al sat için yani dolar arttırmak için bu eylemi yapsanız da.. her geçişinizde dolar-tl ve euro tl kurlarını not edin.. bakarsınız tl cephesinde kar bıraktığı an ASIL PARAMIZA ÖZÜMÜZE KAR SATIŞI YAPIP SERMAYEMİZİ ARTTIRLALIM... sonucu ekmek aldığımız para TL.. amacımız TL arttırmak paramızın değerini korumak değil mi zaten?

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar !
    günlük değerlendirmeleri okurken lütfen önceki günkü yazıları da gözden geçirin..
    hep izlediğimiz yol, baktığımız bakış açısı ve büyük grafiği ortak görebiliriz..
    Yoksa günü birlik değişken veriler vermek tutarsızlığın kendisidir..

    YanıtlaSil
  6. Ümit bey herhalde bu sene gram olarak altın seneyi başladığı fiyattan bitirecek 15- 20 senede olacak bir durum yüksek alanları vurdu.

    YanıtlaSil
  7. Ümit bey 1,2360 ları gördük, sizce bekleyelimmi yarını yoksa bugün karı alalimmi, yükseliş devam edecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. ons ve dolar da aslında beklenilen seviyeler TCMB ve ABD den gelen verilerle iyice netleşti..
    euro/usd paritesinde soluksuz 1,2360 a geldiğimzi ya da geleceğimniz aşıkar ..
    bu bağlamda..HSN bey 1,2360 soluksuz geldi..
    kar eraliasyonu için tetikte olaım..
    tamamı devam mı bakalım pariteye

    YanıtlaSil
  9. Hsn bey !
    bey satıları ayzarken sizind eaynı anda mail atmanız hoş olmuş..
    kalp kalbe karşıymış derler :)
    bol kazançlar

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler ümit bey :) sabahta söylemiştiniz 1,2360 ta kar alınmalı diye , ama yine yarını beklemektenyana kullandım tercihimi . Ne zaman beklemeye karar versem ya kardan olmuş ya zarar etmişimdir bu güne kadar :) bakalım bu kez nasıl olacak, tekrar teşekkürler hayırlı iftarlar,.

    YanıtlaSil
  11. HSN bey !
    yarın için zarar edecek bir durum imdilik sözkonusu değil rahat olun..
    yalnız bu şekilde davranış ters hareketlerde zarar yazar.. ne olursa bir hedef koyup karı görünce kaçın..
    UNUTMAYIN CEBE GİRMEYEN PARA PARA DEĞİLDİR. :)

    YanıtlaSil