8 Ağustos 2012 Çarşamba

DOLAR. 16 AĞUSTOS PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK OLAN TCMB FAİZ TOPLANTISINI FİYATLIYOR

Günaydın ve bol kazançlar Değerli Arkadaşlar !

Öncelikle altın piyasasında ki bu yatay seyri normal karşılayalım.. Bu hafta kıpırdanma bugünden itibaren az da olsa başlasa da dişe dokunur açıklama gelmediği sürece kaplumbağa yürüyüşü iniş ve çıkışlar ile yoluna devam edecek alın...

Dikkat ederseniz veri olmadığı zaten kendini yataya ( durma noktasına) bağlıyor altın.. Ayrıca veri olmadığı zaman yani spekulasyonda yapılmadığı zaten az az da olsa devamlı yükseldiği görülüyor. Zaten geçmişte spekulasyonların olmadığı piyasaların mertçe işlem gördüğü yıllarda bu seyir izlediği için altına herkes güvenmiş ve ALTIN ASLA KAYBETTİRMEZ YA DA GÜVENİLİR LİMAN lakabını almıştır..

Artık tüm bunlar eskide kaldı.. altın kağıt misali ellere düşünce spekulatif hareketler ile güveni sarsılmış ve olması gereken seviyelerin altı ve üstünde uçmaya başlamıştır....

Bugüne gelirsek, altın ve piyasalar tamamen dünya merkez bankalarından ( özellikle ABD, AB, Çin) gelecek  parasal genişleme, tahvil vb teşvik umutlarına bel bağlamış durumda.... İşte bu sebeple herşey iki ana madde ile kırılacak;
birincisi; ya teşvik gelecek ikincisi ise ya teşvik gelmeyecek...
İşte son baharda Eylülden itibaren bu sorunun cevabını kesin ve net bir şekilde görmek isteyen büyün foncular mevcut..
Piyasa oyuncuları, Bir dönem de olsa merkez banka başkanlarının ne şiş yansın ne  kebap yansın tipi açıklamalarından memnun kalmayacaklar, gene merkez başkanlarının oyalamalarını dikkate almayıp hareket edeceklerdir...
Yani sonbahara başlarken ya teşvik ve fiyatlayalım; ya da verme ona göre pozisyon alalım.. İşte keskin sert pozisyon alabilecekleri net bir şekilde görebiliyoruz.. Uzun süreli yataylık da bundan ibaret..

Şimdi piyasalara teşvik beklentisi ile fiyatlanan paralar ve borsalar var.. Eğer teşvik vb bankalardan gelmez ise çok sert hareketlere gebe kalacağımızı bilmenizi isterim. Çünkü uzun süreliğine çözüm olmasa da bankaların teşviki günü kurtarma adına etkili olacak..

Şimdi kurlara dönecek olursak bu açıklamalardan sonra;
altın ons dün ki yukarı dirençleri kırma çallışmalarında bulunurken bugün de gene yatay seyir ile aşağı destek seviyesini kırma girişimlerinde olacaktır. 1597-1607 arasına girecek olan altının buradan aşağı kırılmasını gün içi beklemiyoruz. Eğer ki bu aralığa girer ve beklentimiz çıkar ise bir sonra ki dün ki aşama olan tekrar 1626 ortalaması denemesine gidebilir.. bu 1626 ortalaması 1618-1634 gibi bir aralığa denk geldiği için mesela bu seviyelerden alım yapıldığıında düz rakam 15-20 usd lik artış da bankalar sizlere gözle görülür kar vermeyecektir makaslarından dolayı. İş bu sebeple önümüzü görüp net en az 20 usdlik çıkışlar öngörülebildiğinde alış yönünde dalış yapmak sağlıklıdır.
yoksa 1610 da al 1620 de sat bak demedim mi ilk direnç bura idi kardasınız demek ego tatminliğinden kandırmacadan başka bir şey değildir..

1597-1607 aralığına girip aşağı kanal kırılma riskine karşılık.. (yukarı alıcı bulunamazsa devreye satıcıların girebileceğini unutmamak gerek..) bu aralık kırıldığında dün de belirttiğimiz gibi özellikle yeni alım yapanlar düşükten alım yapanlar zarar kes diyebilirler.. Lakin net görmek gerek aceleci olmamak da fayda var çünkü bu altın eylül  FED öncesi gene 1630 üstü denemesine girecektir.

Değerli Arkadaşlar!
Dolara neler oluyor?
Bizim dağda ki çoban biliyor özelikle yaz sezonunda istisnalar kaideyi bozmamak şartıyla  dövizin düşebileceğini.. Bir de onun ve kimsenin bilemeyeceği ani fon ( dolar) giriş çıkışları var onlar etkiliyor... enflasyon vb rakamlar da bir başka husus..
hepsi bir tarafa değerli Arkadaşlar DOLAR. ÖNÜMÜZDE Kİ HAFTA PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK OLAN TCMB FAİZ TOPLANTISINI BEKLİYOR.. O gün için fiyatlama yapılıyor..

Evet işte gene ilk burada Sizinle paylaşıyoruz.. :) daha kimseler takvime bakmadan , biz yazıyoruz yarın tüm ekonomi sitelerinin ajandalarında bu takvimi ve bizim TCMB faiz karar günümüzü işleyeceklerdir..
Evet arkadaşlar haftaya perşembeye bilindiği gibi TCMB faiz toplantııs var ve orda hükümetin de uzunca süredir baskısı olan faiz indirimi söz konusu..

İşte bu faiz indirimi uzun soluklu faydalı olsa da piyasa ve  kısa vade de TL nin güçsüzleşmesine yol açacak.. Başka bir tabirle doların yükselmesine sebep olacak.. Hatırlarsanız geöen ay da bizim gündemimiz de TCMB faiz indirimi vardı ama bu ay zor demiştik. Çünkü o zaman 1,82-83 lerde olan dolara bir de faiz indirimi gelirse direkt kendini 1,85-90 aralığına atacaktı kısa vadede...
Ama değerli arkadaşlar, mesela 1,78 hatta 1,80 aşağısında girer de faiz indirimi gelirse ya da öncesinden (1,77 ler gibi) faiz indirimi  gelecek diye fiyatlama yapıp dolar 1,82-84 dahi olsa tepkiyle karşılar mı piyasalar? Elbette hayır çünkü deriz ki daha geçen ay 1,82ler de idi hatta bu dolar 1,90 ları bile görmüştü deriz.. Daha doğrusu ekonomi otoritesi bu şekilde olayı kullanır..
Zaten düşük kurdan faiz indirimi yapılması daha mantıklı olmaz mı? Aklın yolu birdir diye düşünüyorum ama bu işlerde para olduğu için biraz da kesinci olmamak da fayda var..
Dolar alım yapan arkadaşlarımız dünden belirttiğimiz 1,7920 rakamını özellikle önemsesinler.. yukarı çıkışlar 1,80 ler için ışık ama 1,7920 duvarından sonra ya da yaklaştıkça kar satışları cebe konulduğunda piyasa reaiteleri ile işlem yapmış olacaklardır..
Eğer merkezden faiz indirimi beklentisinden eminsek ya da tüyonuz ya da bakan vb tanıdıklardan fısıltı duyarsanız elde bekletmeniz de doları fayda var..

sanırım uzun oldu ama karışık olmamış ve anlaşılmıştır,
bol ve hayırlı kazançlar, saygı ile

Not: Zaman ve fırsat buldukça soru cevaplar ile devam ederiz inşallah..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder