17 Eylül 2012 Pazartesi

17 eylül ve yarın ki TCMB kararı hakkında

Günaydın Arkadaşlar !

Geçen hafta ki yoğu gündem ardından sakin bir pazartesi gününe başlıyoruz... Altın biraz yorgun görülüyor.. Biraz üzerinde ki yükü atması gerekiyor.. Bir nevi satış..
Satın sert - orta ve düşük olması özellikle orta ve sert büyüklükte olması haberlere bağlı..
Küçük düzeltmelerini 1749 seviyelerine kadar yapacağı belli.. eğer kısa vadeciler olumsauz bir haber ya da gelişme sezimlemedikleri takdirde buralardan toplamaya ( sattıklarını) başlayabilirler..
Altın ons da yaşanacak düşüşleri artık takip edeceğiz.. orta ve uzun soluklu arkadaşlar ya da şöyle diyeyim 1565-1610 aralığında alıp satışı veren arkadaşlar çok karı cebe koymaları nedeniyle kısa vade düşüşlerde alım için daha rahat olacaklardır.. Lakin uzun solukcuyuz biz sloganı ile yola çıkmışlar ise ekim ayında olursa öncesinde güzel bir düzeltme gelene kadar bekleyip alım yapabilirler..

TL nakitçilerin alım konusunda beklemekten başka seçenekleri şu aşama da görülmüyor... Doları alımı için geçen hafta gördüğü  1,7890-1,7920 aşağılarında gene toplamaya gidebilirler..

Yarın TCMB faiz bildirgesi var.. Burada faiz ya sabit bırakılıp dolaylı yollardan ( faiz koridoru i krediler vb) faizler düşürülecek ya da direkt faizler düşürülecek...
TCMB nin masasında ki seçenekleri ve konumuz gereği dolara etkilerini bilgilerinize sunalım;

1. Faizlerin sabit kalması durumunda ( faiz koridorunda da indirim yok) : Böyle bir karar dolar da sert denilecek bir düşüşe sebep olabilir.. Çünkü dünya'da abd doları değer kaybederken ve piyasaların beklentisi TCMB de faiz indirim iken  bu karara piyasalar  ters sert reaksiyon gösterebilirler.. bu karar durumunda çok kısa bir süre de ABD dolar endexi de düşmeye devam ettiği takdirde 1,71 e kadar ; dolar endexinde düşüş tepkili olursa 1,75 e kadar ilk başta bir düşüş yaşayabiliriz..

2. Faizlerin sabit kalması durumunda ( faiz koridorunda indirim var) : Böyle bir karar  dolar-tl nin daha akılllı ve daha emin adımlar ile  yolunu bulabileceği karardır.. Piyasa oyuncuları bu karar karşısında TCMB aklından cari ve enflasyon koruması ile ilgili düşünceler var dedirtecek  ve daha ihtiyatlı  davranılmasını sağlayacaktır.. ABD dolar endexi dünya da düşerken bu karar dolar-tl kurunun düşüşüne dur dedirtip o meshur 1,79-1,83 trendinin tekrar çalışmasını sağlayacaktır.. Bu kararla dolar-tl tekrar 1,8180 denemesine doğru gidip üstünde kalıp kalmayacağını test edecektir.

3. Faizleri direkt düşürecek : Bu karar piyasaları beklentisi dahilinde olsa da 2. maddeye nazaran daha az beklentiler dahilinde.. İkinci seçenek merkez bankası ve genel konjoktöre daha uygun iken bu karar daha çok bazı hükümet fedailerine bazı tüccarlara ve kolay para kazanma niyetindekiler tarafından istenmektedir.. Faizlein düşürülmesi ile dolar endexinde olan dünyada ki gerileme bizim piyasalarca hiç dikkate alınmaz artık.. Endex düşmeye devam etse bile dolar-tl kuru fazla düşüş göstermez.. Bu karara eğer FED'in Q3 kararının doları eriteceğine inanıyorsa TCMB yapacaktır, aksi durumda direkt indirime gitmeyecektir.. Direkt indirime giderse 1,8180 tereddütsüz kırılacak olup 1,8320 üstünde kalıp kalmayacağı denenecektir. Amaç 1,84-85 olacaktır çünkü.. Bu kararı daha çok fazla mal satmadan kur yükselikliğinden dolayı cari de düzeltme bekleyen Babacan ve Çağlayan tayfası beklemektedir.. Son aylarda bankaya bu yönde hep baskı yapılmakta. En çok da hazır para kazanacakların basın ve hükümet kanalı ile baskılarını göreceğiz..

kısa vadeciler için
altın ons: 1762 usd desteğinde ve 1777 direncindedir.. 1777 ve üstünde duramadığında çıkıştan; 1762 aşağısına sarkmadığında düşüşten bahsetmiş olamayız..

bol kazançlar,


11 yorum:

  1. gümüş için destek ve dirençler nelerdir? bunların hesaplama yöntemi nasıl yazsanızda ikide bir sizi yormasak :)
    ümit bey herşey için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. mk ve arkadaşlar..
    öncelikle şu dönemlerde PLATİNDEN uzak durun... Çünkü savaş benzeri grevlerin olması çok ani ve hızlı aşağı veya yukarı gelgit yapabilmekte.. Bu açıklamadan sonra gümüşe gelecek olursak;
    gümşü 34,40 kırılıdğında satış yiyecek olsa da gümüş ons da 33,90-34,10 ölüm kalım yeri diyebiliriz.. üzerinde kalması düşüşlerden güç topladığını gösterecekken 33,90-34,10 un kırılmasında ilk başta 31,90 na kadar bir gerileme beklentisi içindeyim... Bu gerileme gerçeklirse çok kısa sürede 1 gün ya da bir seans da olabilecektir.. 35 direnci kırılır ise 36 ya kadar bir nokta görülmekte...
    özetle destek ve direnç noktalarında hareket ederek,
    direnç kırılması ile 1-1,5 usd lik çıkış
    destek kırılması ile ise 2-3 usd lik düşüş ons başı beklenmekteidr..
    yani düşüşü çıkışının iki katı büyüklüğünde olacak olması da bir işaret olmalı bize..

    YanıtlaSil
  3. Egan-Jones ABD'nin notunu düşürdü

    bu haberi piyasalar pek umursamayacak galiba

    YanıtlaSil
  4. hayır onu dikkat ettiniz ise yazılarımız da dahi yer vermedik..
    unutmayın,
    S&P
    Fitch
    Moody's

    bu 3 kredi ve derecelendirme kuruluşları dışındakiler şu an için itibar etmemek gerekir..
    Daha net anlaşılması için şöyle diyeyim,

    30 un üzerinde siyasi parit var ülkemizde.. Ama mecliste çoğunluğu olmayanların dışında ki partilerin varlıkları ya da önerileri gündeme bile gelmiyor değil mi? olayı bu şekilde düşünelim,
    bol kazançlar,

    Not: Egan-Jones son dönemlerde Yahudi para lobileri tarafından yeni bir kredilendirme kuruluşu yeni bir yüz olarak özellikle gündeme getirilip bu 3 kuruluşa 4. büyük olarak bilerek lanse edilmektedir..

    YanıtlaSil
  5. Ümit bey birazda parite hakkında bilgi verseniz. Düşüşler nereye kadar gidebilir, veya suanki hedef ne. Şuan 1,30 90 da alım yaparsak uygun olurmu acaba. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. HSN bey !
    nasıl plaitn hakkkında susuyorsak euro hakkında da susmamızın sebebi doyum seviyesine yakın yerlere gelemsinden dolayıdır..
    Bir zamanlar AB kötü durumdaymış vb politika ve yazı yazmalar bizi ilgilendirmez biz işimize bakalım euro ve parite prim yapacak bakmayın şimdi ayak altında olmasına vb yazılarımız var idi..
    Şimdi sakıncalı görüyoruz.. olası ters bir harekette bile 1,35 olacak bir parite var..
    rakamlar düz yazıyorum
    dip 1,20
    tepe 1,35 iken
    bu seviyede alım yapmak özellikle düzeltme yapmadan ne kadar mantılı olur..
    Düzeltme yapmadan çkacağı zirvesi 1,35 dir..
    şu an için düzeltme yapmadı..1,3090 üstünde tutanamaz aşağısı denenirse sert bir şekilde 1,3020 hatta 1,2980 e kadar uzanabilecek bir düşüş yaşayabilir..
    euro çıkış trendinin gerçekçi olduğunu ispatlayabilmeis için 20-50 gün aralığında 1,3010-1,3280 aralığında durması gerekiyor...
    daha yeni 1,3010 un üstüne giren bir varlık için BOĞA rallisi başladı demek çok erken..
    satış için AYIlar fırsat bekliyor beklentisi içindeyim..
    güçlü bir kırılma ve girişim olmadığı sürece euro/usd paritesine al demek çok büyük risk..

    YanıtlaSil
  7. Ümit bey
    MB nın faiz koridorunun 100 puanlık indirime gitmesi ne anlama geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Sayın adsız !
    Mevcut MB faiz oranı : %5,75 tir..
    100 puan indirime gitmesi durumunda 5,75 - 0,100 = 5,65..
    yani faiz oranlarının 5,65 olması anlamına gelir..

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Ümit bey altin uzun bir aradan sonra ilk defa kirmizilandi....ben 99 lardan alıp korkudan 96.5 veren bir kısiyim...yani anlayacağınız trenden cok erken indim...tl beklemekteym...sizi de sürekli takip ediyorum...gördüğünüz gibi hala zarar hanesindeyim ....sizce bu dûşüşü nasil izlemeliyiz...

    YanıtlaSil
  11. ÜMİT BEY DOLARDAKİ BU GEVŞEME DEVAM EDERMİ TŞKLER
    ALTIN KONUSUNDAKİ FİKİRLERİNİZ NELERDİR TŞK EDERİM

    YanıtlaSil