18 Eylül 2012 Salı

18 Eylül 2012 : Altın Yorumu

Günaydın değerli arkadaşlar  ve bol kazançlar !

Q3 , Q3 denildi ekmek kaymak yedirmeden kar realizelerinde nerden çıktı altının der gibisiniz.. Size aklınızda olması gereken bir paylaşımda daha bulunmak isterim...  ALTIN ÇIKARKEN BAHANE İSTER ( Q3 beklentisi gibi) AMA DÜŞERKEN BAHANEYE GEREK YOKTUR..
Satın alınan HAYAL, gerçekleşince yani adı KAR olunca satılmak zorundadır... Bu zorunluluğun adına bizler profesyonel yatırımcı diye tanımlıyoruz..

Bugün günün iki önemli verisi var diyebiliriz.. biri Avrupa (Alman) tarafından ZEW Endexi saat 12:00 de diğer de TCMB faiz kararı... ZEW verisinde piyasaları rahatlatacak iyi bir rakam beklenilmediğinden parite ve altın ons düşüşleri görülmesi gayet normal karşılanmalı..

Merkez bankası, kankisi FED in yaptığı parasal genişlemeden çok memnun kaldığını düşünüyoruz.. Ve sizinle her zaman paylaştığımız nasıl başkanlarımız Obama'nın bacak bacağa atması ardından resmen taklit etmemiz gibi bizim merkez de ağası FED hareket etmeden hareket etmeyecektir..  FED geçen hafta düğmeye bastığına göre  bizim bankamızda basacak artık demektir.. bunu o kadar rahat söyleyebiliyorum ki hatta eminim.. Sadece emin olmadığımız ne zaman yapacağı ve oranı ne olacak...
Zaman konusuna gelince Eylül--ekim-kasım aylarını seçeceğini daha önceleri paylaşmış idik.. Bugün toplantıda faiz indirimi ya da faiz koridoru indirimi vb gibi faiz indirimi veya muadil bir karar çıkacağı yönünde %70 lik bir oran görüyoruz..
Dün ki yazımız da  (http://ekonturk.blogspot.com/2012/09/17-eylul-ve-yarn-ki-tcmb-karar-hakknda.html) belitmiş olduğumuz seçeneklerden 2. ve 3. seçeneklerden birine gideceği beklentisi içindeyiz..
Birinde direkt faiz indirimine gidiliyor; diğerinde ise faiz üst koridoru vb yollar ile dolayllı yoldan indirime gidiliyor..
Gene iyi işsizlik verilerine istinaden büyümede ki düşüşü en azından durdurabilmek ve cari açıkta yaşanan düzelmenin devamlılığını sağlayabilmek adına faiz indirimi ve muadili karar vermesi de mantılı görülmekte..

Acaba üst koridor da ki %11,50 oran mı aşağı çekilecek yok sa %5,75 olan faiz direkt mi aşağı çekilecek.. %5,75 in aşağı çekilmesi en çok oynaklık ve kurlarda hareket yapacak olan gelişme olduğu aklınızda olsun..

Geçen hafta sonu 1,7920 ortalamarında al verdiğimiz doların ilk yukarı basamak olarak 1,8080-60 rakamına odaklanacağız... Burada durup duramayacağına göre Sat ya da bekle pozisyonuna gireceğiz.. Bu bekle pozisyonları ile basamak yükseltmeleri ya da orada satış ile kaçmaları umarım artık benimsemişizdir..ve öğreniyoruzdurda..

Altını şu an 1752 desteğinin ayakta tuttuğunu bilelim... aşağı kırması durumunda 1731 desteği gündemde olacaktır.. 1762 aşağısında olduğu bu müddetçe bu senaryo için strateji oluşturulmasından fayda var..
Alım yapabilmek adına düşüşlerde ki 1744 pivot noktası karar vermemiz de etkili olacaktır.

Sizlerden rica alım yapanların ya da yapacakların güçlü bir satış dalgasının gelebileceği ihtimaline karşılık karı görünce hemen terketmeleri şeklinde olacaktır.

Şimdilik yaşanan satış yani 1775 den 1751 e kadar olan sadece kar satışı denilebilecek küçük 1. kar satış dalgalarından idi.. Altın düşüş için bahane beklemez.. Sadece sert satış yapabilmesi için haber duymak ister..
Altın rekor seviyelerine gidebilmesi için bir satış yemesi gerekliliğini de unutmamak gerekir..

bol kazançlar..

Not: 3-5 usd fark ile destek direnç verme saçmalığında bulunmadığımı hatırlatmak isterim..
Banka ile işlem yapanlar için verilecek destek direnç rakamlarının aralıklar 3-5 usd olması  çok büyük hata ve kayıp verebilir..

Not: dolar-tl de gün içi oluşabilecek yukarı hareketlenme ons da düşüş olmasını bile gölgede bırakır.. Yani dolar-tl de görüelbilecek yükselme altın gramına olumlu etkisi olur.. Ya düşmez ya da çıkar şeklinde yorumlanabilir.. Ons da sert düşüş görüldüğü takdirde ancak bu teori çöker.

saygı ile,

@ekonturk



60 yorum:

  1. Günaydın ümit hocam ben tl deyim bekliyorum sizi takip ediyorum bugün 14:00 da karar verip altın yada dolar almayı düşünüyorum karı görünce kaçmak şartıyla

    YanıtlaSil
  2. Sayın Adsız !
    Öncelikle altın-tl gramda sert bir düzeltme yapmadan alım yapılması tarafında değiliz.. Rakamsal oalrak verecek olursak en azından gram da 99-100 tl leri görüp o günün şartlarında tekrar bir değerlendirme yapmadan şu aşamada alım yapılması magduriyet durumu ortaya çıkarabilir..
    Hani klasik bir söz vardır ... EVet sayn seyirciler.. Televizyonlarını yeni açanlar için tekrar etmek istiyorum ki... diye başlar ve devam eden..
    Evet altın yatırımcıları ya da altın almayı düşünenler altın Kasım 2011 den sonr aaltın ilk kez 102 TL üstünde.. yani son 1 yılın zirvesi.. Zirveden yatırım yapılmasına çok çok pahalı gördüğümden sıcak bakanlardan değilim.. Kar veya çıkacak beklentisini gündeme bile almadan uamrım demek istediğimi ve vermek istediğim mesaj alınmıştır..
    daha geçen sene 102 de alanlar bile karı bırakın uc ucuna ancak gelebilyorken koskoca 1 yıl beklemelerine rağmen, ikinci magdur vakası yaşanmaması için daha dikkatli olmanız gerek... Daha 108-110 magdurarı 14-15 aydır daha aldıkları seviyeyi göremediler.. İş bu sebepten altın biraz şekillenene kadar yeni trendini çizene kadar beklemek de fayda var..

    Dolar için ise ilk alım oalrak hafta sonuna yakın 1,7920 civarlarını vermiş ve düşerse alımlara devam çıktığında duruma göre ya düşen onsa yani altına ya da çıkmasında TL ye geçilmesi yatırım nispetin de olmayan tavsiye verilmiştir..

    YanıtlaSil
  3. tşk ederim ümit bey bide altını ons olarak almak için önce dolar hesabı ve dolar olması gerekiyo değilmi yani tl yi direk onsa çevirme imkanı yok sanırım

    YanıtlaSil
  4. günaydın ümit bey merkez bankası faiz indirimine giderse dolar alınmazmı peki

    YanıtlaSil
  5. Sayın adsız !
    öncelikle şunu belirtmek isterim ki Türkiye'de bankalar altını dolar para cinsinden de gram olarak alıp satmaktalar..
    Altın dünyada ilk piyasaya yani görücüye doalr para biriminden ve ons oalrak satışa sunulmaktadır.. Ons bir ölçü birimi olup sabittir.. 1 ons 31,10 grama denk gelmektedir.. Değişmez ve sabittir..
    Bizler piyasalar kullandığı ve dünyaya görücüye ons oalrak çıkıtğı için ve kolay olduğu için ons 1750 oldu ons 1800 oldu vb kolay olduğunu için ons rakamını kullanıyoruz... 31,10 grama bölerseniz gram fiyatı ortaya çıkar... işte bizim bankalar da gram üzerinde al sat yapmaktalar..

    altın gramını nasıl tl üzerinden al sat yapabiliyorsak; dolar parası ile de al sat yapabiliriz..
    buna bankamızın izin verip vermediğini önce sorgulamamız gerekiyor,
    garanti,
    yapıkredi,finans, Kuveyttürk net oalrak arbitrajı yapıyor.. yani dolar ile altın alıp satmaya izin veriyor..
    dolar ile alıp satmak için banka hesabınızda dolar hesabınızın ve altın hesabınızın da olması gerekiyor.
    eğer bankanız yukarıda ki bankalardan biri ise ( ya da arbitraja izin veren banka ise) direkt altından dolara; dolardan altına al sat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz...

    önce tl den dolara ardından dolardan altına anlık yapılan işlem bizim bahsettiğimiz arbitraj değildir.. burada hem tl den dolar için hem de dolardan altın için 2 ayrı komisyon ( al sat farkı makası) veriliyor..
    ama dolardan altın ise tek makas demek tek komisyon demek bu da daha az kesinti
    demektir..

    YanıtlaSil
  6. Sayın Adsız !
    Merkez Bankası faiz indirimine giderse dolar alınmaz çünkü faiz indirimi sonrasında sepet kur şu an 2,08 de 2,10 ve üstü olursa TCMB bu sefer de istisnai gün adı altında müdahale etme durumu var..
    sepet kur ne idi : ( 1 euro/tl + 1 dolar/tl) / 2
    değerli arkadaşlar unutmayalım TCMB FED vb bankalardan gelen parasal genişleme ile doların olası Türkiye'de ki düşüşlerini önleyebilmek adına faiz indirimine gideceğini belirtiyoruz.. Çünkü düşük kur cari tarafında ki hedefte sapmaya neden olacaktır.. Ayrıca faiz indirimi düşüş eğiliminde ki büyümeyi dengelemesi açısından önemli..

    son olarak geçen perşembe-cuma al sinyali vermemizin sebepleri arasında en cok olası faiz indirimi öncesinde fiyatlamadan kapabilmek adınadır..
    düz rakam o zaman 1,7920 şu an 1,8040 dersek zaten fiyatlandığını yavaş yavaş görüyoruz.. Ayrıca görülmeyen bir ayak daha var dolar TL karşısında FED kararına rağmen düşmedi.. sebebi ise bekllenilen faiz indirimi dolayısı iledir..
    doların normal şartlarda faiz toplantısı olmasa idi kısa vadede 1,75 olması FED parasal genişlemesinden doların zayıfladığından dolayı imkansız değildi..
    Zaten piyasalar merkezden bugün saat 14:00 te istediklerini alamazlar ise tepkileri mutlaka olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anladım hocam zaten fiyatlandı fazla bişey farketmez diyorsunuz ama bi değişiklik olmazsa satış olur diyorsunuz.

      Sil
  7. sayın adsız !
    1,7920 de al verilen doların,
    direnç basamakları şu :
    1,8080
    1,8190
    1,8320

    sonu bir tarafa bırakacak olursak şu an birinci dirence geldik ya da gelmek üzereyiz.. şu aşamada alındığında 1,81 e çok yakın rakamlardan vereceklerdir bankalar yani 1 direnç geçtik ikinci direnç ilk hedefiniz olacak..
    ben ya 1. dirençten dönerse diye alım için dikkatli olunulmasını tavsiye edebilirim..
    yoksa hem ikinci hem üçüncü dirençler gerçekleşmez anlamında değil..
    zaten birinci dirençte tutunursa üçe kadar gidebilir.. ama işte tutunursa,,
    tutunamaz ise hedef 1,77 ilk başta

    YanıtlaSil
  8. alınmaz denildiğinde çıkmaz şeklinde algılanmamalı..
    pahalı görüldüğünden ya da tehlikeli dirençlerde olduğundan sakıncalı görüldüğünden dikkatli olunulması şeklinde bir uyarı bir küpe gibi akılda tutulması amacıyla alım riskli vb ibaresi kullanıldığı bilinmesi gerek.

    YanıtlaSil


  9. TCMB nin elinde ayrıca "Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK)",uygulamasına geçebilir de;

    Merkez Bankası kordiorun üst bandını indirerek krediler kanalıyla parasal gevşeme yaratırken, döviz piyasası tarafında kaybedilen esnekliği "Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK)" içeren yeni bir zorunlu karşılık uygulaması ile ikame etmeyi öngörmektedir.
    Yeni dönemde uygulanacak olan zorunlu karşılık uygulamasını ve ROK mekanizmasını kısaca anlatmak gerekirse: Merkez Bankası TL cinsi zorunlu karşılıkların belli bir kısmının altın ve/veya döviz olarak tutulmasına izin veriyor. Gönüllü olarak kullanılan bu opsiyon için kademeli bir değiş tokuş esası uygulanıyor.

    Her bir birim TL ZK düşüşünü telafi etmek için bankanın ayırmak zorunda olduğu döviz cinsi ZK arasındaki orana rezerv opsiyon katsayısı deniliyor. Bu opsiyondan ne kadar fazla yararlanmak isterseniz katlanacağınız ROK da o kadar yüksek oluyor. Örneğin şu anki parametrelere göre, bankalar TL cinsi ZK'larının %60'ını döviz cinsinden tutabiliyorlar. Rezerv opsiyon oranı olarak adlandırabileceğimiz bu imkanın ilk %40'lık dilimi için ROK "1.1", takip eden %5'lik dilim için "1.4", sonraki her %5'lik dilim için ise "1.7," "1.9" ve "2.0"‘dir. Bu arada, TL ZK'ların %30'u da altın cinsinden tutulabilmektedir ve ROK ilk %20'lik dilim için "1," takip eden dilimler için ise sırasıyla "1.5" ve "2.0"olarak tespit edilmiştir.

    YanıtlaSil
  10. ümit bey selamlar. geçen hafta %50 dolar aldım. alış fiyatım dolar 1740 iken bankadan 1800e aldım.şu durumda doları ne yapmalıyım ayrıca %50 olarak da tl deyim. KRAL..

    YanıtlaSil
  11. SAYIN ÜMİT BEY 300 GR ALTINIM VAR SAAT 14 ÖNCESİ ALTINI BOZUP DOLARA GEÇMEYİ DÜŞÜNÜYORDUM FAKAT MANTIKEN DÜŞÜNDÜĞÜMDE ALTIN GRAM OLARAK FİYATLI ZATEN. DOLAR YÜKSELSE GRAM FİYATI DA YÜKSELECEK OTOMATIKMEN BÖYLE BİR TERCİH YAPMAK DOĞRUMU ALTINDAN DOLARA GEÇMEK VEYA ALTIN OLARAK BEKLETMEK. YOKSA TL YE GEÇMEK Mİ GEREKİYOR ARTIK BU SAATTEN SONRA ( ALTINI 93 TL DEN ALMIŞTIM )

    YanıtlaSil
  12. sayın Kral!
    dolarınız için kar satışına odaklanmak adına beklemeye devam.. TCMB kararına göre elde tut ay da kar satışına gideceğiz..
    ya da
    ek olarak
    onsun düşmelerinden alım yönünde fırsat yakalayabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  13. ümit bey abritraj yapılır mı bu günkü verilerle

    YanıtlaSil
  14. sayın adsız !
    sizin de belirttiğiniz gibi altını bozdurup dolara geçmenin şu aşamada gün ve an itibariyle bir anlamı yok..
    zaten dolar-tl de olası çıkışlar aynı şekilde altın gramı da ya aynı tutacak ya çıkaracaktır.

    altıncıların 1750 ler ons ve 1,80 lerde dolar olduğu sürece altınların TL ye geçmesi daha mantıklı..
    unutmayın gene tekrar yazıyorum;

    ALTIN ONS ARTARSA + DOLAR/TL KURU ARTARSA = ALTIN TL GRAMI (ÇOK) ARTAR
    ALTIN ONS ARTAR + DOLAR/TL KURU DÜŞERSE = ALTIN TL GRAMI DEĞİŞİM OLMAZ ( AZ DÜŞER YA DA AZ ARTAR)
    ALTIN ONS DÜŞER + DOLAR-TL KURU ÇIKARSA = ALTIN TL GRAMI DEĞİŞİM OLMAZ ( AZ DÜŞER YA DA AZ ARTAR)
    ALTIN ONS DÜŞER + DOLAR/TL KURU DÜŞERSE = ALTIN TL GRAMI (ÇOK) DÜŞER..

    YanıtlaSil
  15. Furkan Bey !
    arbitraj derken,
    altından dolara mı?
    dolardan altına mı?
    1. altından dolara geçişten ziyade altın-tl daha mantılı yukarıda uzun uzadıya anlattığım gibi. eğer 1744-1749 denemesi gelecek birazdan bunu kırar aşağı sarkar 1730 lar yaşanabilir düşüncesi ile zarar kapat anlamında belki arbitraj yapılabilir... Ama bunun tcmb kararı ile hiçilişkisi yok..

    2. dolardan altına geçişi için çok çok pahalı bulduğumuzdan ve banka komisyonlarından ve fiyatlalarından dolyı öneremiyoruz.. Ancak 1.madde ki düşüşler yaşanırsa dolarcıların altın arbitrajı için pozisyon almaları için streteji ve takip yapabililrler

    YanıtlaSil
  16. altından dolara demek istemiştim birde altın dolar arbitrajında matık ons yüksek dolar düşük olduğunda mı yapılmalı

    YanıtlaSil
  17. selam
    herkese bol kazançlar
    ümit hocam merkez bankası durumu hakkında
    beklentiniz ne yöndedir
    tamamen tl deyim.
    tşk ederim

    YanıtlaSil
  18. Salih Bey !
    dün ve bugün ki ana sayfa da yazmıştım ama beklentilerimi..
    faiz indirimi bekliyorum .. dolaylı ya da doğrudan..
    doğrudan indirimi demek mevcut 5,75 olan oranın indirilmesi
    dolaylı indirim : üstü koridor olan %11,5 ten düşüş yapması
    dolaylı indirim : "Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) oranında oynama yapması...

    en büyük etkiyi doğrudan indirimde yapacak piyasalar..
    ama dolaylı yoldan indirimlere gitmesi daha yatkın merkez... şu an zaten dolaylı yoldan faiz indirimi oalcak beklentiis ile doalr yükseldi

    YanıtlaSil
  19. Furkan bEy!
    altın dolar arbitrajını iki şekilde yaparız...
    1. ons yüksektir ve düşecek beklentisi vardır.. altını satar dolar alırız; ons çıkınca eldeki dolarla daha fazla altın almak için..
    örnek: ons:1750 usd satarız 1 onsumuzu (yani 31,10 gram altınımızı)
    1 ons altın satar 1750 usd miz olur...
    ons 1650 olunca elde ki dolarları tekrar altın yaparız... yani 1750 usd ile altın almaya kalksak 1750 / 1650 = 1,06 ons eder 1,06 ons ise * 31,1 = 32,98 gramdır..
    öncesinde 1 ons yani 31,10 gram altınımız oldu 32,98 gram...

    2. seçenek olarak elinde altın olan derki dolar-tl sert bir yükseliş yapacak ben elde ki altını dolar yapayım daha sonra TL ye geçecerim..
    ons: 1750 usd iken dolar tl : 1,80 olsun
    1 ons altını satıp 1750 usd miz oldu dolar oldu 1,85 tl elde ki 1750 usd satarı * 1,85 = 3238 tl eder...
    1750/31,10*1,80 = 101,28 tl idi gramı yanbi 1 ons altın 31,10 * 101,28 = 3150 tl olan paramız altın dolara dolardan tl ye geçerek 3238 yaparak 88 tl kar etmiş oluruz...

    umarım mantık anlaşıldı..
    uzun soluklu altın yatırımcıları tl kurlarını dikkate almadan altın-dolar arbitrajı ile gramlarını arttırabileceklerinden ara sıra işlem yapmaları tavsiyemizdir..

    YanıtlaSil
  20. Ümit BEY MERHABA!
    (Sanırım size ulaşamadım / Tekrar selam ile..)
    Uzun bir aradan sonra yorumlarınız arasında gezinebildim. Vaktim olmadı. Yurt dışından yeni döndüm diyebilirim. Öncelikle babanıza geçmiş olsun dileklerimi ve dualarımı gönderiyorum. Rahatsızlığı devam ediyorsa bütün hasta kardeşlerimizle birlikte acil şifalar diliyorum kardeşim..daha önce de kısa bir yazışma ile bildirmiştim.
    YÜZDE YÜZ TL' DEYİM.
    Şu an hala tamamen TL'deyim. Tren kaçyı - uçtu.. Bunlar nasip.. Şu an son bir iki günlük son yorumlarınızı okuyabildim.. Maşallah! yorumlar 50- 60 yorum olarak sıralanmış.. Her zaman olduğu gibi bütün yorumlara cevap verme gayretiniz devam ediyor.

    Yüzde yüz TL'de olanlara yazmış olduğunuz tavsiyelerinizi okudum. Benim için de geçerli görüyorum.. kaybedilen ZARAR kardan 3-4 bin TL gibi görünse de , Viyana'da yapmış olduğumuz çalışmaların bereketli yoğunluğu bizi oldukça mutlu kılmıştır. Altın bir iner iki çıkar.. hayırlısı olsun..
    Sizden her zaman olduğu gibi; tavsiye.. yorum.. değerlendirmeleri bekliyorum..
    Şu an Doların düşmesini veya altının
    Amerikan uçurtmalı bir haberle satış yemesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.. Tavsiyeleriniz benim için HER ZAMAN ÖZELDİR..
    Kalın sağlıcakla!. Zaman zaman takibimde olacaksınız..
    Selam ve Dualarımla Kardeşim.
    Abdullah.

    YanıtlaSil
  21. Ümit BEY MERHABA!
    (Sanırım size ulaşamadım / Tekrar selam ile..)
    Uzun bir aradan sonra yorumlarınız arasında gezinebildim. Vaktim olmadı. Yurt dışından yeni döndüm diyebilirim. Öncelikle babanıza geçmiş olsun dileklerimi ve dualarımı gönderiyorum. Rahatsızlığı devam ediyorsa bütün hasta kardeşlerimizle birlikte acil şifalar diliyorum kardeşim..daha önce de kısa bir yazışma ile bildirmiştim.
    YÜZDE YÜZ TL' DEYİM.
    Şu an hala tamamen TL'deyim. Tren kaçyı - uçtu.. Bunlar nasip.. Şu an son bir iki günlük son yorumlarınızı okuyabildim.. Maşallah! yorumlar 50- 60 yorum olarak sıralanmış.. Her zaman olduğu gibi bütün yorumlara cevap verme gayretiniz devam ediyor.

    Yüzde yüz TL'de olanlara yazmış olduğunuz tavsiyelerinizi okudum. Benim için de geçerli görüyorum.. kaybedilen ZARAR kardan 3-4 bin TL gibi görünse de , Viyana'da yapmış olduğumuz çalışmaların bereketli yoğunluğu bizi oldukça mutlu kılmıştır. Altın bir iner iki çıkar.. hayırlısı olsun..
    Sizden her zaman olduğu gibi; tavsiye.. yorum.. değerlendirmeleri bekliyorum..
    Şu an Doların düşmesini veya altının
    Amerikan uçurtmalı bir haberle satış yemesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.. Tavsiyeleriniz benim için HER ZAMAN ÖZELDİR..
    Kalın sağlıcakla!. Zaman zaman takibimde olacaksınız..
    Selam ve Dualarımla Kardeşim.
    Abdullah.

    YanıtlaSil
  22. TCMB den beklenildiği gibi MB FAİZ KORİDORUNUN ÜST BANDINI 150 BAZ PUAN İNDİRDİ,

    YanıtlaSil
  23. MB FAİZ KORİDORUNU DARALTTI
    VE
    MB POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

    YanıtlaSil
  24. DOLARDA HER HANGİ Bİ DEİŞİM GÖZÜKMEDİ.GENE KALDIGI YOLDAN DEVAM EDİCEK GALİBA

    YanıtlaSil
  25. ÜMİT BEY BU DURUMDA DOLARIN ÇIKMASI BEKLENİYOR OLMALI.KRAL

    YanıtlaSil
  26. ROK 0.2 PUAN ARTIRILDI: 1.3

    YanıtlaSil
  27. Sayın Kral !

    Sert yükseliş anlamında değil ama..
    zaten bu karar çıkacak beklentisi hakimdi piyasalar da fiyatlamalar da bundandı..

    YanıtlaSil
  28. Dolar n dussun n cok artsin hamelesi mi oluyor sade dille bu

    YanıtlaSil
  29. Abdullah Bey !
    DAha önce de sanırım cevap yazdım Size arada kaybolmuş sanırım özür dilerim..
    aslında Sizin de belirttiğiniz hususlar geçerli..

    Yüzde yüz TL'de olanlara yazmış olduğunuz tavsiyelerinizi okudum. Benim için de geçerli görüyorum.
    Amerikan uçurtmalı bir haberle satış yemesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  30. amaç FED kararları sonrasında dolar endexinde yaşanan düşüşten dolar-tl kurunun etkilenmesini önlemekti.. yani doların sert düşüşlerine engel olmak adına yapılan adım idi karar da bunu gösteriyor.. sanırım sene bitmeden en az bir kez daha indirime gidecektir banka..

    YanıtlaSil
  31. cari açık hedefini daha fazla mal satarak değil de daha yüksek kurdan satarak tutturmanın daha uygun olacağını düşünen hükümet (ekonomi) otoritesinin yolunda gitmenin bir mesajı oldu bu karar..

    YanıtlaSil
  32. piyasa aslında bu üst banttan özellikle Çağlayan bey efendi hiç hoşlanmayacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düzeltme Çağlayan'ın pek hoşuna gidecek bu karar olacaktı.. Bu kararla birlikte sene bitmeden bir kez daha indirime gider banka

      Sil
  33. bu dolaar düşüyo mu ne satamatık gitti
    kral.

    YanıtlaSil
  34. http://ekonturk.blogspot.com/2012/09/17-eylul-ve-yarn-ki-tcmb-karar-hakknda.html

    2. Faizlerin sabit kalması durumunda ( faiz koridorunda indirim var) : Böyle bir karar dolar-tl nin daha akılllı ve daha emin adımlar ile yolunu bulabileceği karardır.. Piyasa oyuncuları bu karar karşısında TCMB aklından cari ve enflasyon koruması ile ilgili düşünceler var dedirtecek ve daha ihtiyatlı davranılmasını sağlayacaktır.. ABD dolar endexi dünya da düşerken bu karar dolar-tl kurunun düşüşüne dur dedirtip o meshur 1,79-1,83 trendinin tekrar çalışmasını sağlayacaktır.. Bu kararla dolar-tl tekrar 1,8180 denemesine doğru gidip üstünde kalıp kalmayacağını test edecektir.

    YanıtlaSil
  35. MERKEZ BANKASI TL ZK'DA İLK %40'LIK DİLİM İÇİN ROK'U 1.1'DEN 1.3'E ÇIKARDI

    kuru dengeliyor.. bir bakıma çıkışı durduran düşüşü yapan bu karar

    YanıtlaSil
  36. Ümitbey doları zararına bozalımmı. Ben 1.82 den almıştım 3,4 aydır bekliyorum. Ne dersiniz. daha ne kadar aşağıya gider.

    YanıtlaSil
  37. sayın adsız doları zararına bozmaktansa onsun düşmesini de bekleyebilecek bir alternetifiniz var..
    ayrıca dolar için fazla bir değişim söz konusu değil.. sadece FED parasal genişlemesinden kaynaklanabilecek dolar-tl düşüşünü yavaşlatmak ve dengelemek açısından düşünün

    YanıtlaSil
  38. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  39. Ümit bey şurasını anlamadım. Biraz açarmısınız. (sadece FED parasal genişlemesinden kaynaklanabilecek dolar-tl düşüşünü yavaşlatmak ve dengelemek açısından düşünün) demişsiniz.
    Yani dolar dahada düşecek mi 1.77 ler, 1.75 ler onu yavaşlatmak içinmi dmekistediniz. Teşekkür ederim.

    Yanıtla

    YanıtlaSil
  40. evet erkan Bey dediğiniz mantık gibi

    YanıtlaSil
  41. Evet Sayın Adsız !
    dün ve bugün hatta FED kararını açıkladığın günden beri demek istediğim o..
    aslında dolar 1,75 hatta aşağısı olacaktı.. bu ise TCMB nin ve hükümet ekonomi yapıcılarının cari açık ve büyüme ve enflasyon politikasına ters.. bu durum da doların 1,75 ve aşağısına gitmek için müdahale gerekti.. en sert müdahale direkt faiz indirimi olacaktı onu yapamadı aslından istenen oydu..

    faiz koridoru üst bandında düşüş yapılarak düşüşün yavaşlatılması ve dengeye getirlmesi sağlandı..
    +- 1,2 puan oynansa da 1,79-83 aralığından herkes memnun..alınan karar da buna hizmet ediyor..

    Piyasalar gerçek faizde indirim yapılsa idi ancak sert tepki verebililecekti...

    gelen karar dolaylı indirim olduğundan daha doğrusu piyasaların 1,79 dan beri yani geçen perşembe cumadan beri fiyatladıkları karar olunca tepki yumuşak oldu..

    YanıtlaSil
  42. ümit bey bekliyoruz ama bu ons neden düşmüyor.kral

    YanıtlaSil
  43. dur - :) daha önce bir direnç denemesini yapsın.. sayın kral ...

    YanıtlaSil
  44. ALTIN 1762 YE CIKTI.TUTUNA BİLİRSE YÖN YUKARI SANIRIM
    DİMİ ÜMİT BEY.

    YanıtlaSil
  45. tutunabilirse evet..
    not: tenzi topu misali destekten dirence; dirençten desteğe gidip gelen top mutlaka bir tarafı kıracaktır.. kıracağı yer direnç ise çıkışın;
    kırdığı yer destek ise düşüşün habercisidir..

    not: her olay ve karar sonrası ya da her destek ya da direnç rakamını geçer geçmez tepki etki beklemeyiz.. destek ve dirençlerin çalışması için direnç ise üstünde en az saatlik; altında ise gene ez an az saatlik durması gerekiyor..
    kırılıp kırılmadığı o zaman anlaşılıyor

    YanıtlaSil
  46. DESTEK ÇALIŞTI ÇALIŞTI Bİ TÜRLÜ KIRP İNEMEDİ.1754
    ŞUAN 1763.DİRENC KIRMAYA ÇALSIYOR. OZAMAN BU CIKIŞIN HABERCİSİ DİE BİLİRMİYİZ ÜMİT HOCAM

    YanıtlaSil
  47. çıksın bakalım dolar aldık düştü altını sattık çıkacak gibi nolcak bu durum belirsiz.KRALL..

    YanıtlaSil
  48. sayın adsız anlık iniş ya da çıkışlar kararınızı etkileyecek ya da psikolojinize bozup panik hareketler yapacak ise; yatırım yapmaktan ya uzak durun ya da ekran başından uzak durun...
    doları daha önceden almış ya da elinizde tutmuş olabilirsiniz ki hatta bugün ya da dün karar öncesi de yani fiyatlama çıkışla yapılırken almış olabilirsiniz anlık gelişmelerle üzüntüye gerek yok... daha yanlış hareketler ve eylemlerde bulunursunuz böyle davranarak..
    keşke her aldığımız anında çıkabilse..

    YanıtlaSil
  49. altın yatay seyri sürecek..
    özellikle grm-tl de..
    bu duruma sabredemeyen çok olacak..
    belki de 110 gazları ile yüklü alımlara girilecek..
    ama şu an yatay seyir ve bekleme dönemi var.. ve çıkış için çok erken.. en azından çıkarken bir yerden yakalabilecek bir altın var.. ama düşerken yakalanamayacağı gibi büyük zararlar verebilecek bir altın da var..
    seçenek size kalıyor..
    sabır ve önümüzü görelim mi..
    yoksa ya kısmet deyip atlayıp gitmek mi ..

    YanıtlaSil
  50. keşke rakamlar.. altın da
    1750 - 1700-1800 usd
    ya da 102 -98- 104 tl şekliyle anlık ve hızlı bir şekilde hareket etse de al sat yapabilme şansımız olsa da..
    ALTIN ALIRIZ 108 LERDEN AYLARCA YILLARCA BEKLERİZ...
    ELDE NAKİT OLUNCA HEMEN BİRŞEY ALMAK İSTER BIRAKIN YILI BİR AY BLE BEKLEMEYEMEYİZ..
    TL NİN DE BİR YATIRIM ARACI OLDUĞUNU ÇOĞU SEFER GÖZDEN KAÇIRIRIZ..

    mesela gün için 1805 tl olan 1000 usd an itibariyle 1795 tl.. yani şu bir kaç saatlik değerlendirme ile TL de olanlar dolarcıları yenmiş ezmiş demektir..

    bazen beklemesini hatta bazen aylarca alım için beklenilmesi gerektiğinin bir yatırım stratejisi olduğunu keşke kavrayabilsek ve benimseyebilsek... en önemlisi uygulayabilsek..

    YanıtlaSil
  51. direnç kırıldı ( bir sat doldu ve) ve çıkış işlemleri hızlandı günlük baz da..
    gerçek çıkış beklentisi hesabını yapanların 1777 yi baz almaları gerekir.. yoksa bekle bekle yatay yatay seyrinden kesitler seyretmeye devam edeceğiz..

    YanıtlaSil
  52. Selam. parite 1.30 50 den euro alım yaptım Ümit bey 1.30 20 lere kadar düşebilir demiştiniz ama altının yükselişini görünce paritede yükselir burdan deyip aldım. Ama hareket yok şimdilik yanlışmı düşünmüşüm acaba.

    YanıtlaSil
  53. Hsn Bey !
    özetle tam destek noktasından alım yaptınız.. yani en kritk bölgeden.. bu bölgeden eğer parça alım yapıldı ise doğru.. çünkü destek kırılırsa aşağı 1,29 e giderken tekrar alım yaparak ortalamanızı düşürürsünüz;
    direnç çalışırsa bu seferde 1,32 ye giderken elde ki ni çıkarmış olursunuz..
    Yanlış yaptığınız bir şey yok.. paraya parça parça kullanma adına ilk alıma başladınız demektir.. Düşüşlerde heyecan yok alıma devam..
    lakin toplu alım yaptım diyorsanız 1,2990-13020 aralığında ki destek de ZRAR KES diyerek çıkış yapabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  54. ayrıca lütfen !
    her zaman euro/usd paritesi ile altın-ons arasında tam bir ilişki var şeklinde keisn bir kanıya kapılmayalım..
    bazen biri diğerinden önce gidebileceği gibi.. bazen birinin çıkışı anlık dalgalanma olup tekrar düşüşe sert derece de hem de eşlik edebiliyor

    YanıtlaSil
  55. Sayın ümit bey eLimde bir miktar 100 ve üzeri rakamlardan aldığım altın var bu aralar sizce tl ye çevirip düşmesini bekleyip düşünce tekrar altın almak önümüzde ki 3 ay için mantıklı bir kararmıdır ? teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
  56. Teşekkürler. 1.3050 iyi direniyor ama hayırlısı... Büyük bir kısmını kullandım, küçük bir miktar kaldı onuda düşerse daha kullanırım artık. Ama keşke altın alsaymışım 1755 den şuan kara geçti bile.

    YanıtlaSil
  57. Teşekkür ediyorum Efendim.
    Zaman zaman da olsa takibe çalışıyorum.
    Askerlerimize yapılan saldırılar hususunda aynı duyguları paylaşıyoruz..
    Şehitlerimiz rahmet diliyorum..
    Kalın sağlıcakla..
    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil