27 Eylül 2012 Perşembe

27 eylül Altın

Günaydın Arkadaşlar !

Altında ki dün ki aşağı kıpırdanma biraz alım yapalım yatırım olmayan tavsiyesini de beraberinde getirdi..
1744-49 aralığı verilirken aşağısını bile gördüğümüz oldu.. Parça alım tavsiyemizin sebebi düşüşlere tamamen altınla yakalanmamak içindir..
Altın kafayı doğrulttu diyebilmek adına 1762 ve üstünde durması gerekiyor bunu biliyoruz.. 1749-62 aralığı gene yön seçebilme adına bekleme yeri belki de tehlike bölgesi..
daha çok dolardan - altına geçişlerin daha uygun olabileceğimizi paylaştığımız dünkü alıcılara ya 1762 de zarar kes yapmalarını;  ya da kar olan ve alışımıza göre ilk direnç olan 1777 ilk boşalt yeri olabilir..
Dikkat ederseniz zararı  1762 dememizin sebebi 1740 larda bankalar üzerinden alan arkadaşlarımızın başa baş ya da azcık kar gördüğü yer olmasından dolayı..
1777 direncini vermemizin sebebi de en azından gram başı 1 usd (ons başı 30-35 usd) kar koyabilmek adınadır... Elbette yukarı çıktıkça elde tut taktiği sürerek mümkün olan en yüksek tepeye en yakın seviyelerde altına satış verebilmek..

Dün yorum cevap köşesinde paylaştığımız gibi parite 1,2820 üstünde kalması 3 aşağı 5 yukarı altın onsun 1750 de olması anlamına geliyor... 1,2820 aşağı yönlü kırıldığında ancak 1750 kırılıp 1710 lara doğru ilk tepki olacaktır. Buna lütfen dikkat edin ya da aklınızda olsun diyelim..

Gümüşü hem tl hem ons bazında pahalı buluyoruz.. Altına kıyasla bile gümüş özellikle TL bazında pahalı duruyor.. 2 TL ya da yakın seviyelerinde almaktansa başka varlıklara yönelmek daha mantıklı.. Sert bir düzeltme yemeden alım yapmak çok riskli.. AB cephesinden gelebilecek olumsuz bir haber gümüşte altına nazaran daha sert satışlara sebep olacaktır.  Gümüşte en azından düz 33,20-32,90 görülse idi birinci al bölgesi diyebilecektik.. Ama dün gümüş altına nazaran daha yavaş düşüş sergiledi.. Olması ya da denemesi gereken destek rakamlarına yaklaşmaktan uzak durdu.. Belki hem gümüşün bu tutumu hem de euro/usd paritesinin 1,2820 tarafına yanaşmaması 1744 desteğini kıramayacağı izlenimi doğurararak gün içi 1749-1744 aralığı verildi..

Genel yaptığımız hata geçen cuma hafif çıkış olunca uçuyor, ralli başladı heyecanı olurken; düşerken de destek kırıldı iniyor vb heyecan ve korkuları...
Gene tekrar edelim mesela bir yerde destek 1744 denildi diyelim.. 1740 hatta 1730 olması o desteğin kırıldığı anlamına gelmiyor.. ya 1-3 saat 1744ün aşağısında durması gerekiyor ya da en azından günlük kapanışı 1740 aşağısında yapması gerekiyor... Aynı şekilde 1779 direnci var diye yazılıyorsa  aman bak kırdı geçti 1787 oldu şekliyle anlık telaşlar boşuna ki bunu geçen cuma birlikte yaşadık... 1787 olduğunda hızla 10-15 usd çıktığında bu 1820 den aşağı durmaz diye yazılıp çizildi; Altın rallisine başlandığı yazıldı ama sonuç o gün bile1-2 saat sonra 1772 olup haftayı direncin altında kapatarak aslında çıkamayacağım mesajını verdi.

Bugün özellikle ABD Büyüme ve Haftalık istihdam verileri etkili .. Büyüme %1.7 olarak kalması bekleniyor .. değişiklik beklenmiyor. Olası düşük büyümeden altının da düşerek bunu cevap vereceğini göz ardı etmemek gerek.. Almanya İşsizlik oranının da %6,8 de sabit kalması bekleniyor.. İşsizlikte ki olası artışın euro/usd paritesinde düşmeye sebep olacağından bu da onsa olumsuz etki yapar..

Artık hepimiz bir bakıma yarın ki haftalık kapanışın düz rakam 1750 aşağısında mi yukarısında mı olacağına bakacağız.. Altın ons olarak haftalık kapanışı1750 altı olması düşüş yönünde bir işaret olabilecek iken üstünde kapanışları hala çıkış direncini ve umudunu koruduğu anlamına gelecektir..

Aslında altının adam akıllı çıkabilmesi yani aşağıdan tam bir destek alabilmesi için 1727-33 aralığını denemesi gerektiğini biliyorlar...Yani 1727 den alacağı çıkış hızı ile buralardan yapacağı çıkış hızı ve seviyesi aynı görülüyor teknik anlamda.. İşbu sebeple alıcılar daha aşağıdan alabilme umudu ile ya da düşecek korkusu ile bu seviyelerden alıma pek iştahla girmemekteler.. Bu paragrafı basit bir şekilde sayılarla örnek vererek anlatmak gerekirse;
Alıcılar diyor ki 1727 den zıplar 1797 denenir kırar mı kırmaz mı bakarız ;
1762 dan da zıplar altın gene 1797 olur ilk direnci..
birinde 70 usd diğerinde ise 35 usd far var.. Tam 2 katı... Teknik olarak  arkadaşlar grafiklerde 1727 de ki çizginin satış kanalı(direnci)ile 1762 den yaptığı çıkışın satış kanalı aynı yani 1797...
orta vade çıkış için demek ki desteğimiz 1727 usd ons..
kısa vade desteğimiz 1744 idi..


Not:  Değerli arkadaşlar, ons üzerinden al verilirken elimden geldiği kadarı ile dolardan-altına geçiş için vb açıklamalarda bulunmaktayım.. Ons 1762 oldu altın al derken ezbere yazanlar TL yi de katıyorlar..
geçen hafta ons 1762 usd: 1,8050 TL altın gramı : 102,26
bugün: ons 1762  usd : 1,7880 tl ve altın gramı : 101,30 tl

eee ons aynı ama altın gramı 1 tl düşmüş.. adam bir de alırken 1 tl makas verdiydi 2 tl zarar şimdi..
hep belirttiğimiz gibi altın yatırımcısı bir bakıma dolaylı da olsa dolar yatırımcısıdır.. İş bu sebeple dolar-tl kurunun da düşük olmasına dikkat edecek...
yani ons rakamına bakarak TL gramda al sat yapmak hatalı olabilir...

Not: Değerli Arkadaşlar !
Dolar/tl için 1,7880- - 1,7920 düşüşlerde alım bölgesi derkene en çok onsun 1770 ve üzerinde olduğu dönemlerdi bilirsiniz.. Şimdi nakitçilere dolar gene aynı seviyede iken dolar-tl değil ons düştüğünden altın gramı da düşmüş olduğundan dolar değil de altın almaları daha anlamlı.. Burada TL ile altın alın  anlamı çıkarılmasın gün için.. Burada vermek istediğim mesaj dolar geçen hafta da 1,79 idi bir aralar şimdi de 1,79 ama geçen hafta dolar al diyen bu zat bugün dolar değil de altına tercihini kaydırması..
Umarım mantık ve mesaj anlaşılmıştır...


25 yorum:

  1. günaydın Ümit bey,

    dolar/tl alım noktamız 1.79 seviyeleri halen geçerlimi? buradan küçük bir miktar aldım. ben kaldıraçlı işlem yapıyorum da alım satım arasındaki fark daha az oluyo biraz daha alayımmı bu seviyelerden?... yoksa 1.78, 1.77 leri görürmüyüz kısa vadede?
    çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya da bugünkü ABD verilerini bekleyim mi ? ABD verileri dolar/tl yi ne kadar etkiler?

      Sil
    2. kaldıraçlı sistem (forex) de olmanız sizin daha yavaş ve emin adım atmanızı gerektirir aslında..
      şimdi almış olduğunuz seviyeden kar satışı yapmayı hedefleyin kendinize;
      ancak düşüşler de alım yapma adına tekrar girişimde bulununuz..
      ne kadar dolar düşmüş olsa da ucuzluyor olsa da %100 ya da yüklü alımlar yapılacak seviye değil..
      hepimiz de farkındayız ki doların kafası karışık iyice

      Sil
  2. ÜMİT BEY DOLARDAN ALTIN A GEÇMENİN VAKTİ GELDİMİ KRAL...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dolardan altına geçiş için vakitlerinden biri 1740 seviyeleri idi ( dün belirttiğimiz gibi)
      bugün ise 1762 seviyesine bakacağız geçemez ise gene dün yarı da kalan işim vardı deyiip satışlara başlayabilir..
      ABD büyüme verisini beklemekte fayda var.. düşük büyüme felan gelirse kaldığı yerden satışa devam eder..

      Sil
  3. bugünki veriler altını etkiler mi? yükselir mi altın?

    YanıtlaSil
  4. Değerli Arkadaşlar !
    Adsız olarak yazı ve yorum yapabilirsiniz..
    Sitemize üye olmadan da yazabilmektesiniz..
    Lakin sahte dahi olsa kendimize isim versek bence karışıklı giderilmiş olur..

    YanıtlaSil
  5. düzelterek yazıyorum..
    bugünkü verilerde olağanüstü bir değişim beklentisi yok..
    ama ya olursa derseniz;
    ABD büyüme rakamı yüksek gelirse altın çıkar; ( az )
    ABD büyüme rakamı düşük gelirse altın satış yer ( orta sertlik dereceli);
    ve aynı şekilde istihdam da yaşanacak olumlu gelişmeden altın ons düşüşle cevap verir; kötü istihdam verisinde ise altın çıkar..

    YanıtlaSil
  6. Hocam,
    Veriler ışığında altın yorumunuzu alabilirmiyiz, düşmesi gerekmezmi?

    YanıtlaSil
  7. veriler düşük geldi ama ons çıkıç yaptı

    YanıtlaSil
  8. verilerin üçünü birden ele alırsak yani
    büyüme
    istihdam ve perakende satışlarını
    altın onsa yarayan verilerdir..
    büyüme dışında ki gelen veriler altını çıkarmaya yönelik..
    yavaş çıkışı da bundan ibaret..kayda değer bir çıkış beklenmemeli..

    sadece dün alım yapabilen şanslı arkadaşlarımızın diyelim boşaltmak için hazır tetikte takipleri gerekli..
    kısa vadeciler için tabiki fikrimiz..

    YanıtlaSil
  9. hocam 16:00 da ispanya bütçe açıklamaları varmış, bu konudaki fikrinizi alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  10. kaldıraççılar zarar etti. düşceği yönünde satış verdim ama yükseldi. levent

    YanıtlaSil
  11. Murat Bey !
    İspanya olayı geçen ilk bahar Yunanistan yaşadığı olaylara ve durumlara dönecek..
    Nasıl geçen sene piyasalar Yunan bahanesi ile spekulatif hareketler yaptı ise son çeyrekte İspanya - İtalya - Portekiz ve Yunan gibi firmalar olacak...

    AB durumu özellikle İspanya gibi durum var iken euro( usd paritesi risk içinde kalacak bu da altının hızlı çıkışını bekleyenlere acaba dedirtecek bir konudur İSPANYA

    YanıtlaSil
  12. ümit bey kasım ortalarına kadar yurt dışında olacağımdan işlem yapamayacağım şu an param tl olarak elimde mevcut. tl olarak mı kalsın ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  13. ümit hocam ;
    abd büyüme ve issizlik baş vuruları altını nasıl etkileyecek. çok etki yaparmı? teşekürler. (serdar)

    YanıtlaSil
  14. Serdar Bey !
    ABD büyüme altına olumsuz (iniş) ; işsizlik ise altına olumlu (çıkış ) sağladığı için aslında bir bakıma nötrlediler..
    bu sebepten çıkması yavaş olmasının..
    aslında herşey önümüzde ki hafta ki TARIMDIŞI verisi için.. en hareketli günler olacaksa 5 ekim +-2,3 günün dde oalcaktır..

    YanıtlaSil
  15. Sayın adsız !
    eğer ki işlem yapamayacak durumda iseniz TL de kalmanız daha mantıklı.. Ya da biraz dolar alıp beklenilebilir...
    Çünkü işlem yapamayacak olmanız daha düşüşkten alımlara ve biraz çıkınca satamama durumu olduğundan pozisyonunuzu korumanız daha mantıklı...

    ekim ayı kasım ayından daha düşük fiyatlı olabilme riski var.. hal böyle olunca nakitte kalmak işlem yapamayacağınız için daha mantıklı...
    zaten doların dışında şunu al diyebileceğimiz bir varlık da yok.. altın 102 de alacaksınız 1-2 puan üstü gördüğünüz de burada olamayacak olusunuzdan ve daha düşüşk rakamlarda alabilme durumunuz da var iken bu izgzaglıklar için de nakitte kalarak en azından paranızın kendisi sabit kalması menfaatinize diye düşünmekteyim

    YanıtlaSil
  16. alım yapan (1740larda) arkadaşların 1777 ilk direnç durağında inecek pozisyonuna geçmeli.. üstünde tutunursa zaten bek elde tuta devam demek ama olası dönüş ihtimaline karşı 1777 ilk satış bölgesinin destek bölgesidir aklımızda olsun

    YanıtlaSil
  17. selam ümit bey
    bu altın yükselişi neden oldu acaba

    YanıtlaSil
  18. salih bey !
    abd perakende satışlar,
    abd istihdam ve ev satışlarından gelen kötü verilerin ardından İspanya toplantısının 19:00 sularında bitmesi ile altın da kıpırdanma yani çıkış yaşandı.. Aslında bahane ..
    bahaneye hazır bir 3 ay geçireceğiz ve 2012 yi kapatacağız..
    spekulatif hareketlere , uydurma ve şişirilmiş haberler ile karşı karşıya kalacağız..
    haberlerin doğruluğu ya da yanlışlığı, taraf tutmuşluğu; ekonomilerin gidişatının doğru aktarlıp aktarılmadığı olmamalı uğrasacak konunuz.. en az nasıl zarar görmeden çıkmanın hesabında olmalıyız..
    kısa ve öz bahane istiyordu buldu ve çıktı...
    zaten bunu dün belli etmişti.. bu yuzden korkak Umit bile dün 1740 larda al tercihinden yana şansını kullandı.. Ve şimdi gene karı gör kaç diye diye korkaklığına dönecektir..

    biraz düşünce 1650 ler konuşuldu gene, biraz çıkınca da şimdiki gibi 1850 ler konusulur bu sefer de...
    şimdi bakacak altını olanlar 1779-82 satış bölgesi üstüne giderse ELDE TUT, aksi takdir de elden çıkar yapılacak..

    Daha dikkatli olun Ay Sonu hesaplar ve ABD tarımdışı yaklaştıkça bugün kü hareketin daha sertini yaşayabiliriz de

    YanıtlaSil
  19. Çin ve Asya sonbahar bayramı havasına girdiler..
    gece bugün ki yaptığı yükselişi alıp götürmez.. çinliler satış vermez yani...(sert)
    bu sebeple rahat uyuyun :)
    japon işisizlik , Çin satın alma verileri var bunlar da yukarı çıkışını yavaşlatacak sonuçlar verir...
    1740-1790 trendi aslında bu trendin aralığı 1727 - 1797 yukarı ya da aşağı sert dalgalanmalar ancak buralar kırıldığında bir haberle desteklendiğinde olabilir beklentisi biz de hakim....

    YanıtlaSil
  20. Değerli Arkadaşlar !
    Sabah AB ye gene dikkat çekmiş idik.. Yunanistan gibi piyasalar bu sefer de İspanya ardından İtalya vb ülkeyi spekulatif oyuncak olarak seçeceklerdir..
    bir not İspanya yardım felan ister yerlere düşerse altın bundan olumsuz etkilenir.. Yunanistan'dan bile olumsuz etkilenen altını İspanya'dan etkilenmemesi için sebepi yok..
    neden bu varsayım derseniz,
    İspanya bir AB ülkesi hem de hatırı sayılır derecelerden,
    İspanya'da ki kötü gidişat euronun zayıflığı anlamına gelir;
    zayıf euro doları güçlendirir,,
    euro sayıf-dolar güçlü demek paritenin düşmesi demek... euronun zayıflaması ile kuvvetlenen dolar , onsun da gücünü al aşağı edebilir.. kuvvetli dolar karşısında ons güçlü duramaz.. ya da kısa sürelidir..
    unutmayın her ekonomik krizden altın etkilenmez.. altın ABD ve parasını etkileyen krizlerde şahlanır.. bana inanmazsan tarihe bakın doların yerle bir ya da ABD ekonomisinin sorunlaştığı dönemlerde ons tepelerde gezinmiş.. tarihler gerçekleri yazar..
    euroyu zatıflatıp; doları güçlendiren etmenler var iken ons bundan primlenir diyenlere saygı duymayın; fikir olarak bile okumayın...
    altın düşer denilir varsayımları vardır tutar tutmaz sorun değil;fikirdir, bilgi ile yoğrulmuştur saygı duyulur ellerinden öpülür..
    fakat altın düşüşü anlatılırken varsayımlar fikirler yazılırken altın çıkışını doğuracak sonuçlar anlatılıp cümle altın düşecek diye tamamlarsan işte orda bir gariplik vardır sanırım kopar..

    YanıtlaSil
  21. 1,7870 tl olduğu görülen birleşik amerika doları yarın sabah satın alınabilecek düzeye geldi denilebilir mi?

    SaLiH

    YanıtlaSil