21 Eylül 2012 Cuma

''Faiz cephanemizi, krizi görmeden harcamayız''


Merkez Bankası Başkanı Başçı, ''Bu bizim cephanemizdir. Krizi görmeden harcamayız'' diye konuştu.



ENFLASYON YüZDE 5'E DüŞMEYECEK

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala yüzde 5'e düşmeyecek. Enflasyonun, 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Başçı, Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye, Merkez Bankası bağımsızlığı ve mali disiplin konularını çözdükten sonra hızla enflasyonu çözerek tek haneli rakamlara indirdiğini belirterek, enflasyonun zaman zaman çift haneli haneli rakamlara çıktıysa da tekrar tek haneli rakamlara indiğini söyledi.
Türkiye'nin yüzde 5 hedefini mutlaka gerçekleştireceğini dile getiren Başçı, ''Enflasyon beklentisi 6 seviyesinde. Beklenti 6 seviyesinde olunca bunun üzerine reel faiz koyuyorlar, reel faiz daha yüksek oluyor. Enflasyon beklentisi 5 olsa muhatap olacağınız faiz daha yüksek. Dolayısıyla enflasyon oranının 5'e düşmesi iyi bir şey. Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala 5'e düşmeyecek. Enflasyonun 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.
Gelişmekte olan ülkelerin enflasyon ortalamasının yüzde 5 civarında olduğunu anlatan Başçı, dolayısıyla bu ülkelerle farkı kapatarak başarılı bir gelişmekte olan ülke olarak izlenmeye devam edeceklerini söyledi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
Başçı, çekirdek enflasyonun da düşmeye başladığını vurgulayarak, ''Çekirdek enflasyon epey düşüyor. Bu ay çekirdek enflasyonda düşüş devam edecek. Gelecek ay da sonraki ay da devam edecek ve çekirdek enflasyon daha erken bir vakitte büyük ihtimalle yüzde 5 seviyesini görecektir. Ama manşet enflasyon, enerji ve gıda nedeniyle daha geç yüzde 5'e ulaşacaktır'' ifadesini kullandı.

Temel mallardaki enflasyonun düşmeye devam edeceğini ama hizmet enflasyonunun büyük ihtimalle bu seviyede kalacağını dile getiren Başçı, burada da bir normalleşmenin görüleceğini dile getirdi.
Başçı, Enflasyon beklentisinin bir yıl sonrası için 6,5 civarında olacağının hedeflendiğini belirterek, ''Ondan sonraki yıl için 6,2 civarında ama bizim hedefimiz yüzde 5. Dolayısıyla bunların da aşağı doğru gelmesini bekliyoruz. Bizim kendi tahminimiz, yüzde 6-7 arasında bir enflasyon tahmini şu anda makul görünüyor. ama kamu zamlarını izlememiz lazım. Kamu, eğer bir ayarlama yaparsa yıl sonundan önce yukarı doğru bir risk oluşturabilir ama şu anda yukarı yönde bir risk görmüyoruz'' şeklinde konuştu.

Enflasyonun tek haneli seviyeye inmesinin Türkiye'nin büyüme potansiyeli önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdığını ifade eden Başçı, verimliliği arttırıcı yapısal reformların yapılması halinde, kişi başı gelirin 25 bin dolar hedefinin oldukça üstüne çıkacağını, böyle bir potansiyelin de mevcut olduğunu kaydetti.

''ENERJİ VE GIDA BüYüK RİSK''
Enerji ve gıda fiyatlarının çok oynak olduğunu belirten Başçı, petrol fiyatlarının çok kısa sürede 110 doları aştığını, birkaç saat içinde hızla düşerek 110 dolar seviyesine düştüğünü bildirdi.

''BüYüME YüZDE 3-4 ARASINDA KALIR!''
Büyümenin oranının yılın son çeyreğinden itibaren hız kazanmasını beklediklerini dile getiren Başçı, "Türkiye’de bu yıl büyüme yüzde 4 olmasa da yüzde 3-4 arasında kalır. Büyümede Sorun görmüyoruz makul büyüme sorun diye düşünüyoruz" dedi.
''Türkiye’nin frenleri de gaz pedalı da sağlam'' diyen Başçı, ''Kademeli ayağımızı frenden çekmek iç talebi canlandırmaya yeterli. Parasal genişlemeden uzağız'' dedi.

TüRK İCADI: ROK
Son PPK kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Başçı, "Faiz koridorunu ölçülü daraltırken, ROK’u ölçüde şekilde arttıracağız. İkisini birlikte yapacağız" dedi.

Faiz koridorunun üst bandını yüzde 10'a düşürdüklerini hatırlatan Başçı "Bundan sonra sıkılaştırma yapsak bile faiz yüzde 9.5'i geçmez. Bu da bankaların ticari kredilerindeki faizleri düşürmeye başlamasına neden oldu" dedi.
Geliştirilen koridor sistemi ile TL’nin daha istikrarlı duruş sergilemesine yol açtıklarını kaydeden Başçı, temkinli duruş sergilediklerinin altını çizdi. Başçı, "Bankalar ticari kredi faizlerinde indirime başladılar ve devam ediyorlar. Borçlanma maliyetlerine olumlu yansıması oldu ve olacak" dedi.
"Diğer devreye soktuğumuz araç olan Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) güzel bir araç" diyen Başçı faydası çok, maliyeti düşük olan ROK için "Dünyada hiç uygulanmamış temiz net Türk icadı bir araç. Yabancılar da kullanmak istiyorlar. Biz kullanmak için yürek ister diyoruz. Zorunlu karşılıklara faiz ödemeniz lazım. Bu cesaretiniz varsa siz de yapın" diye konuştu.

POLİTİKA FAİZİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKMİYOR
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kocaeli'de katıldığı bir konferansta politika faizine yönelik eleştirilere net yanıt verdi.

"Politika faizi bir cephanedir, büyük bir kriz olmadan kullanmayız" diyen Başçı, Lehman Brothers benzeri bir kriz, kurda ve enflasyonda büyük hareket olmadan faizde indirim yapmayacaklarını kaydetti.

Başçı, yüzde 5.75 olan politika fazinini değişmesinin Para Politikası Kurulu'nda gündeme alınmadığını ifade etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın politika
faizinin de gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.
Politika faizi konusunda "Ekonomik verilere bakar, harekete geçmemizi gerektiriyor mu, gerektirmiyor mu PPK’da tartışırız. Adım atmak gerekiyorsa atarız atmamak gerekiyorsa atmayız. Politika faizinin düşürülmesi PPK’da gündeme dahi alınmadı. Politika faizin değiştirilmesi üç koşul altında gündeme gelebilir. Birincisi, Lehman benzeri kriz olur, sert krize dönüşür. Bu bizim cephanemizdir. Krizi görmeden harcamayız. İkincisi, kur üzerinde aşırı değerlenme olur, ihracatı vurmaya başlar. Veya enflasyon yüzde 5,75’in de altına düşer, görünümü yüzde 5’in altına düşer. Ölçülü indirim yapıp yapmayı gündeme alırız. Olmazsa gündeme almayız.

KREDİLERİN FRENLENMESİ İÇİN SEBEP YOK
İhracattaki fiyatlar nedeniyle cari açıktaki iyileşmenin gecikmeli olduğunu belirten Başçı, kredilerin daha fazla frenlenmesi için sebep olmadığını ifade etti.

TL MAKUL SEVİYEDE
"TL şu anda makul seviyede" diyen Başçı, TL'nin değeri konusunda bir hareket yapmaya ihtiyaç olmadığının altını çizdi.

Başçı, geri dönmeyen çeklerdeki artışın yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Başçının Kocaeli'de yaptığı konuşma ve sunumun tam metnini  www.tcmb.gov.tr adresinden
21.09.12

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder