10 Ekim 2012 Çarşamba

Bej Kitap: Ekonomik büyüme ılımlı devam ediyor


Fed’in ekonomik göstergelerin son durumunu açıkladığı Bej Kitap’a göre ABD ekonomisi ılımlı şekilde büyümeye devam ediyor

Fed, bugün açıkladığı Bej Kitap’ta ABD ekonomisinin geçtiğimiz ay ılımlı büyüdüğünü ifade ederek, istihdam piyasasının az değişiklik göstermesine rağmen bu ılımlı büyümenin konut ve otomotiv satışlarındaki gelişmelerle desteklendiğini belirtti.

Fed’in 12 bölge bankasından gelen raporlarla hazırlanan Bej Kitap iş anketi, “Tüketici harcamaları geçtiğimiz rapordan bu yana yatay veya biraz yukarı olarak belirlendi” dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 23-24 Ekim’de gerçekleştireceği toplantı öncesi ipucu niteliği taşıyan rapora göre imalat sanayii koşulları da “kısmen” iyileşme gösterdi.

Bej Kitap böylece Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin, ekonomik büyümenin çabuk bir iyileşme getirecek kadar güçlü olmadığı görüşünü desteklemiş oldu. Çalışma Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta açıklanan bir rapora göre işsizlik Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken, istihdam yavaşladı.

13 Eylül’de üçüncü tur parasal genişleme açıklayan Fed, ekonomi toparlanana kadar her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alacağını ifade etmişti. Bej Kitap’a göre istihdam koşulları geçtiğimiz rapordan bu yana az değişiklik gösterirken, bazı eyaletler yetenekli işçi eksikliği olduğunu rapor ettiler. New York bölgesi ekonomik aktivitenin kısmen düzeldiğini rapor ederken, Kansas City büyüme hızında biraz yavaşlama olduğunu belirtti. Fed’in açıklamasına göre, diğer bölgeler büyümenin ılımlı oranda devam ettiğini rapor ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder